Slovenské autá dominujú v Alžírsku

Automobily "Made in Slovakia" žnú obrovské úspechy v Afrike. Najväčší trhový podiel spomedzi všetkých štátov sveta dokázali autá vyrobené na Slovensku získať práve v Alžírsku. Bývalá francúzska kolónia zanechala za sebou susednú Českú republiku aj Nemecko. V roku 2015 sa v 40-miliónovom Alžírsku predalo 134¤100 osobných motorových vozidiel.

17.02.2017 14:00
kia, sportage, auto, made in slovakia, Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

"Osem percent všetkých automobilov, ktoré Alžírsko v roku 2015 doviezlo, bolo zo Slovenskej republiky,“ povedal analytik Inštitútu finančnej politiky Branislav Žúdel. Africký štát ako bývalá francúzska kolónia má obrovský záujem hlavne o francúzske automobilové značky vyrábané na Slovensku. "Z modelov vyrábaných u nás patrí medzi najpredávanejšie vozidlá na tomto dynamicky sa rozvíjajúcom trhu Peugeot 208. V roku 2012 bol práve tento model najpredávanejším autom v celom Alžírsku,“ uviedol v analýze slovenského automobilového exportu analytik Národnej banky Slovenska Tomáš Kender. Podľa neho časť výroby určená na alžírsky trh mohla byť na Slovensko presunutá z Francúzska a zo Španielska.

Veľký záujem je v Alžírsku aj o kórejské SUV automobily zo Žiliny, vhodné na jazdu v meste aj miernom teréne. "Spoločnosť Kia Motors Slovakia v období rokov 2014 až 2016 exportovala do Alžírska viac ako 3¤500 vozidiel. Išlo o športovo-úžitkový model Kia Sportage s 2-litrovým naftovým motorom. Alžírski zákazníci mali záujem najmä o vozidlá s automatickou prevodovkou, ktoré tvorili viac ako dve tretiny celkového objemu,“ povedal Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia.

Africká krajina je štvrtým najväčším svetovým vývozcom zemného plynu a ropy. Obrovské príjmy z nerastného bohatstva umožňujú časti miestnych obyvateľov nakupovať aj luxusné na Slovensku vyrobené automobily značiek Audi Q7, Porsche Cayenne a Volkswagen Touareg. "Volkswagen Slovakia vyváža vyrobené vozidlá do 148 krajín celého sveta, pričom Alžírsko patrí medzi menšie trhy. Najväčší záujem je v tejto krajine o SUV vozidlá,“ povedala Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu Slovakia.

Alžírsko patrí medzi automobilové tigre afrického kontinentu. Automobilový koncern Volkswagen minulý rok ohlásil výstavbu závodu neďaleko alžírskeho mesta Ighíl. Montážna hala bude zameraná na skladanie vozidiel značiek Volkswagen Golf, Seat Ibiza a Škoda Octavia a priemerná denná produkcia bude 100 nových osobných motorových vozidiel. "Miestna montáž vozidiel je pre nás efektívnou cestou k začatiu výroby v Alžírsku,“ povedal pre agentúru Reuters Andreas Lauenroth, šéf zahraničnej výroby Volkswagenu. Alžírska vláda povoľuje zahraničným investorom len 49-percentný podiel v miestnych továrňach. Nemecký automobilový koncern preto novú výrobnú halu stavia v spolupráci s miestnou firmou SOVAC Production S.P.A. Už fungujúci závod na výrobu automobilov má v africkej krajine francúzska automobilová značka Renault.

Alžírska ekonomika je postavená hlavne na predaji ropy a zemného plynu. Prepad cien týchto komodít na svetových trhoch spôsobil aj menší predaj nových vozidiel v Alžírsku. V tejto krajine sa najviac osobných motorových vozidiel predalo v roku 2013, keď si miestni obyvatelia kúpili takmer 223-tisíc nových osobných motorových vozidiel. V roku 2014 predaj osobných automobilov klesol na 178-tisíc kusov a v roku 2015 sa predalo 134¤100 osobných motorových vozidiel. Na porovnanie, na Slovensku sa v roku 2015 predalo takmer 78-tisíc nových osobných motorových vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #automobilky #Alžírsko #Made in Slovakia