Vedenie Samsungu ponúklo rezignáciu

Technologický svetový gigant sa zmieta v korupčnom škandále. Aktuálne pozície chcú pre podozrenia z korupcie uvoľniť predseda a podpredseda predstavenstva Čchang Čung-ki a Čche Ki-song. Týmto krokom chcú prijať podiel zodpovednosti na korupčnej kauze, do ktorej je zapletená aj prezidentka Južnej Kórey Pak Kun-hje.

26.02.2017 16:00
Samsung, Jay Y. Lee Foto: ,
Šéf spoločnosti Samsung Jay Y. Lee je pre korupčnú kauzu od minulého týždňa vo väzení.
debata (26)

Oboch členov predstavenstva polícia označila za podozrivých v škandále, ktorý prepukol v decembri minulého roka. Šéf spoločnosti Samsung Jay Y. Lee je navyše od minulého týždňa vo väzení. Polícia ho zatkla v súvislosti s obvineniami z úplatkárstva, krivej prísahy a sprenevery. Presun šéfa medzinárodnej spoločnosti do cely v juhokórejskom Soule schválil súd. Do funkcie sa pritom dostal v roku 2014 po tom, čo jeho otec Lee Kun–hee dostal infarkt.

Obvinený a zadržaný šéf mal podľa obvinení ešte v decembri minulého roka nepriamo poskytnúť juhokórejskej prezidentke 33 miliónov eur. Úplatok mal uľahčiť spojenie dvoch dcérskych spoločností Samsungu. Fúzia mala spojiť firmy Cheil Industries a Samsung C&T.

Do prípadu je zapletená aj prezidentkina priateľka Choi Soon-sil, ktorá je podozrivá z toho, že využijúc svoje kontakty nútila juhokórejské firmy, aby darovali peniaze nadáciám, ktoré sama riadila. V súčasnosti sa nachádza vo väzbe rovnako ako šéf koncernu.

Jay Y. Lee potvrdil súkromné stretnutia s prezidentkou. Zároveň sa priznal k tomu, že jej dcére daroval koňa v hodnote 875 500 dolárov. Šéf koncernu nepoprel ani iné finančné dary s cieľom získať štátnu podporu na zlúčenie dvoch spomenutých firiem.

Juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje ešte v decembri dočasne odvolal parlament. O jej ďalšom osude a pôsobení vo funkcii rozhodne ústavný súd, ktorý sa už vzniknutou situáciou začal zaoberať. Šéf koncernu má v rámci spoločnosti pasívnejšiu úlohu, no jeho zatknutie zabrzdilo väčšie akvizície alebo zmeny v manažmente spoločnosti. S cieľom obnoviť dôveru zákazníkov a očistiť svoje meno spoločnosť po novom zavádza kontrolu pre budúce dary alebo finančnú podporu poskytovanú od tretích strán. Všetky platby presahujúce hranicu milióna juhokórejských wonov budú prešetrené nezávislou komisiou.

Na odstúpenie predsedu a podpredsedu predstavenstva Samsungu zareagovali aj akciové trhy, na ktorých sa hodnota akcií juhokórejskej spoločnosti znížila v priebehu včerajšieho dňa o 2,45 percenta. V prepočte jedna akcia včera poobede stála takmer 1¤593 eur.

Samsung sa nedávno musel spamätávať z iného škandálu, ktorý prinieslo problémové zariadenie Galaxy Note 7. Niekoľko desiatok zákazníkov zaznamenalo požiar mobilného telefónu, prípadne pri nabíjaní došlo k malým explóziám. Firma začiatkom septembra musela z trhu stiahnuť svoju vlajkovú loď, ktorou chcela poraziť konkurenčný iPhone 7 predstavený takmer v rovnakom čase. Dôvodom problémov boli chybné akumulátory, ktoré spoločnosti dodávali rôzni externí výrobcovia. Nie všetky zariadenia tak boli rizikové.

Následne v októbri minulého roka zastavila výrobu daného zariadenia. Akcie spoločnosti na tento krok reagovali oslabením o osem percent. Išlo o najväčší denný pokles od roku 2008. Celková hodnota akcií v obehu sa tak znížila o 18,8 miliardy dolárov.

Samsung pôsobí aj na Slovensku. Závod má v Galante.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #Samung