Skupine Slovenskej sporiteľne stúpol zisk na 215 miliónov eur

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla v minulom roku zisk 214,6 mil. eur pri medziročnom náraste o 15,9 %.

28.02.2017 09:54
debata (2)

“Rok 2016 bol pre nás z pohľadu čistého zisku historicky najúspešnejší, no ovplyvnili to dve jednorazové transakcie – predaj našej účasti v spoločnosti Visa Europe a tiež založenie spoločného podniku Global Payments. Po očistení o tieto efekty je náš výsledok na úrovni roku 2015,” komentoval v správe skupiny vlaňajšie výsledky Štefan Máj, predseda Predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne. Celkový jednorazový výnos z predaja podielov Visa dosiahol 26,8 mil. eur.

Čistý úrokový výnos skupiny klesol medziročne o 1,6 % na 461,6 mil. eur. Toto mierne zníženie je podľa vyjadrení sporiteľne dôsledkom dlhodobého vývoja úrokových sadzieb na trhu a silného tlaku na marže novoposkytnutých aj refinancovaných úverov. Navyše do vývoja trhu výrazne zasiahli legislatívne zmeny, ktoré sa prejavili najmä v prvom polroku v objeme predčasne splatených a precenených úverov. Čistá úroková marža poklesla medziročne z úrovne 3,7 % na 3,4 %. “Napriek pokračujúcim aktivitám v uspokojovaní potrieb klientov, ako aj zmene štruktúry a úrokových sadzieb na depozitných produktoch, nebolo možné uvedené dopady plne kompenzovať,” skonštatovala skupina.

Čistý príjem z poplatkov a provízií medziročne vzrástol o 0,2 % na 121,7 mil. eur. Mierny nárast príjmov z poplatkov z titulu zvýšeného objemu zmien v úverových zmluvách, ktoré klienti banky vykonali počas uplynulých kvartálov, kompenzovalo zníženie poplatkov za uskutočnené kartové operácie. Dôvodom je odčlenenie časti spoločnosti týkajúcej sa platobných terminálov do novovzniknutej spoločnosti Global Payments, s.r.o.

Objem úverov klientom dosiahol na konci vlaňajška 10,251 mld. eur a v porovnaní s rokom 2015 sa zvýšil o 9,5 %. Významne sa na tom podieľali úvery poskytnuté obyvateľstvu s medziročným rastom 12,8 %, resp. o 927 mil. eur. Z toho najvýznamnejším zdrojom rastu boli úvery na bývanie, ktorých objem sa zvýšil medziročne o 13,4 %, teda o 718 mil. eur. Záväzky voči klientom sa v porovnaní s rokom 2015 zvýšili o 6,7 % na 11,384 mld. eur. Vklady obyvateľstva medziročne vzrástli z 8,7 mld. eur na 9,7 mld. eur.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa