V Grécku očakávajú až 14 miliárd eur z turizmu

Grécko by tento rok mohlo z turistiky získať až 14,5 miliardy eur, čo by bol oproti predchádzajúcemu roku nárast až o deväť percent. Agentúre Reuters to v utorok povedal šéf zväzu gréckych turistických kancelárií SETE Andreas Andreadis.

01.03.2017 07:18
debata (1)

Ak sa jeho predpoklad naplnia, krajina by sa mohla vrátiť k silnému hospodárskemu rastu. Rizikom ale zostáva politická nestabilita.

Vlani príjmy z turistiky o 6,4 percenta klesli a dosiahli 13,2 miliardy eur. Krajinu navštívilo zhruba 25 miliónov turistov, tento rok ich Andreadis očakáva približne 27 miliónov. K nárastu počtu turistov podľa neho čiastočne prispeje aj to, že sa zatiaľ nijako nezlepšil celkový obraz Egypta a Turecka, zatiaľ čo Grécko je vnímané ako bezpečná destinácie.

Turistika sa na hrubom domácom produkte (HDP) Grécka podieľa zhruba 18 percentami a zamestnáva pätinu práceschopného obyvateľstva.

Grécko na tento rok plánuje rast HDP o 2,7 percenta a dúfa, že sa vráti na dlhopisové trhy. Splnenie tohto výhľadu ale závisí aj od politického vývoja, či sa Grécku podarí čoskoro dokončiť kontrolu plnenia podmienok záchranného programu dohodnutého so zahraničnými veriteľmi. V regióne pritom narastá napätie v súvislosti s migračnou krízou a politickou situáciou v susednom Turecku po minuloročnom pokuse o prevrat. Grécke súdy nedávno odmietli vydať Turecku osem vojakov, ktorí v Grécku po pokuse o puč požiadali o azyl.

Práve migračná kríza prinútila vlani grécky turistický sektor znížiť ceny, čo sa odrazilo na príjmoch, hoci turistov prišlo viac, upozornil Andreadis. Grécko by podľa neho tento rok mohlo ťažiť zo zhoršenej bezpečnostnej situácie v Egypte a Turecku, a tiež z toho, že Španielsko zvyšuje ceny. Pre Grécko sú španielske letoviská najväčším konkurentom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #turizmus