Austrália sa vyhla recesii, darí sa jej to už 25 rokov

Hrubý domáci produkt Austrálie vo štvrtom štvrťroku stúpol o 1,1 percenta po poklese o 0,5 percenta v predchádzajúcom kvartáli. Oznámil to v stredu austrálsky štatistický úrad. Austrálska ekonomika sa tak vyhla recesii, ktorá sa zvyčajne definuje ako aspoň dva štvrťroky poklesu HDP za sebou. Austrália hospodársku recesiu nezažila približne štvrťstoročie.

01.03.2017 08:40
debata (2)

Ekonomika vo štvrtom štvrťroku profitovala z rastu exportu komodít aj zo zvýšených spotrebiteľských a vládnych výdavkov. Hospodársky rast prekonal očakávania analytikov, ktorí jeho tempo podľa agentúry Reuters odhadovali v priemere na 0,7 percenta.

Austrália naposledy zažila hospodársku recesiu v roku 1991. Pomimo recesie sa drží už 102 štvrťrokov, takže jej chýba iba jeden kvartál k prekonaniu rekordu, ktorý v rokoch 1992 až 2008 dosiahlo Holandsko.

V celom minulom roku austrálska ekonomika stúpla o 2,4 percenta. Austrálska centrálna banka predpokladá, že v tomto a budúcom roku sa bude tempo hospodárskeho rastu pohybovať okolo troch percent.

„Vyhliadky pre budúci rok sú priaznivé,“ uviedol podľa serveru BBC ekonóm Shane Oliver zo spoločnosti AMP Capital. „Registrujeme nárast exportu a výrazné oživenie cien kľúčových komodít,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Austrália