O pôde vláda nerozhodla, hľadajú riešenia pre mladých roľníkov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) nepredloží na marcovú schôdzu Národnej rady SR novelu zákona o nákupe pôdy.

01.03.2017 14:45
debata (13)

Rokovanie o pripravovanej novele ministri na stredajšom zasadnutí vlády prerušili. Ako informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, rezort hľadá spôsob, ktorý by zabezpečil, aby mladí farmári neboli pri nákupe pôdy nezvýhodňovaní voči veľkým zahraničným subjektom.

Pre v súčasnosti platný zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku začala Európska komisia (EK) v roku 2015 konanie vo veci porušenia predpisov. EK mala výhrady k trom ustanoveniam v zákone. Prvou z nich je, že aktívny poľnohospodár by podľa EK nemal prednostne nadobúdať pôdu. Ako problematickú vníma komisia aj podmienku, že nadobúdať pôdu prednostne môže miestny poľnohospodár, ktorý hospodári v danom katastrálnom území. Treťou výhradou bol desaťročný trvalý pobyt na Slovensku.

„Prvú ani druhú podmienku sme neakceptovali, pretože vláda dala jasne najavo, že podporuje aktívnych poľnohospodárov,“ uviedla Matečná. Zároveň dodala, že poľnohospodár, ktorý preukáže, že hospodári v danej obci, by mal mať prioritné právo nákupu takejto pôdy.

Matečná zároveň uviedla, že podmienka desaťročného trvalého pobytu na Slovensku pre záujemcov o nákup pôdy limitovala aj malých slovenských poľnohospodárov. Právna úprava mala obmedziť nákup slovenskej pôdy zahraničnými subjektmi, avšak ako ministerka vysvetlila, „toto ustanovenie sa míňa účinku, nakoľko väčšinou cudzinci získavajú pôdu nákupom firiem, čím zároveň získajú aj pôdu“. Podľa Matečnej však práve malí slovenskí roľníci boli týmto ustanovením obmedzovaní, keďže aj oni, ako firma, museli spĺňať podmienku desaťročného hospodárenia.

„My sme v tomto bode prerušili rokovanie a hľadáme spôsob, aby sme vyšli v ústrety našim mladým farmárom, aby nemuseli spĺňať túto podmienku,“ skonštatovala Matečná, ktorá potvrdila, že novelu zákona MPRV nepredloží na marcovej, ale zrejme až na aprílovej parlamentnej schôdzi

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #poľnohospodárstvo