Indickí obchodníci bojkotujú Coca-Colu a Pepsi

Obchodníci v juhoindickom štáte Tamilnád prestali od pondelka predávať nápoje amerických výrobcov Cola-Cola a PepsiCo.

01.03.2017 21:08
debata (103)

Opatrenie navrhli dve hlavné združenia obchodníkov s cieľom podporiť miestne produkty a poľnohospodárstvo. Rovnaký krok požadujú aktivisti aj v iných častiach krajiny. Indické združenie výrobcov nápojov (IBA) zákaz kritizuje, informoval spravodajský server BBC.

Očakáva sa, že kampaň bude dodržiavať viac ako milión majiteľov predajní. Združenie obchodníkov vyzvalo na bojkot amerických značiek aj supermarkety, reštaurácie a hotely.

Združenie obchodníkov tvrdí, že americkí výrobcovia nealkoholických nápojov spotrebúvajú príliš veľa vody z riek. Poľnohospodári potom údajne nemôžu dostatočne zavlažovať svoju pôdu v období veľkého sucha.

„Nápoje ako je Pepsi a Coca-Cola nie sú zdraviu prospešné, pretože majú vysoký obsah cukru a chemikálií. Presadzujeme indické nealkoholické nápoje a budeme podporovať vhodnejší predaj ovocných štiav,“ povedal predseda jedného zo združenia.

Podľa združenia IBA, ktoré zastupuje väčšinu výrobcov nealkoholických nápojov, zákaz poškodzuje ekonomiku a znižuje slobodnú voľbu spotrebiteľov. Coca-Cola a PepsiCo v štáte Tamilnádu dávajú prácu priamo až dvom tisícom rodín, nepriamo potom ďalším viac než piatim tisícom. Americké firmy sa k zákazu nevyjadrili.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #India