Hodnota bitcoinu prvýkrát prekonala cenu zlata

Hodnota kybernetickej meny bitcoin prvýkrát prekonala cenu jednej unce zlata. Na konci štvrtkového obchodovania sa jeden bitcoin predával za 1268 dolárov, zatiaľ čo zlato stálo 1233 USD za trojskú uncu. Informuje o o tom internetový server BBC.

03.03.2017 09:04
debata (2)

Terajšia vysoká hodnota bitcoinu je pripisovaná rastúcemu dopytu v Číne. Podľa čínskych úradov sa táto kybernetická mena používa k prevodom peňazí do zahraničia.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Pretože nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa ľahko presúvať, často menu využívajú tí, ktorí sa chcú vyhnúť kontrole svojho kapitálu.

Kurz bitcoinu je v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi nestabilný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný. Najvýraznejší denné výkyvy bitcoinu sa vlani pohybovali okolo desať percent. Kolísavosť bitcoinu ale bola výrazne slabšia ako v roku 2013, keď denné výkyvy dosahovali až 40 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin