Maloobchodné tržby v januári vzrástli o 7,4 percenta

Tržby v maloobchode sa v januári tohto roka medziročne zvýšili o 7,4 %. Zvýšenie súviselo podľa údajov Štatistického úradu SR s rastom tržieb takmer vo všetkých činnostiach.

03.03.2017 09:47
debata (1)

Predovšetkým v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 31,9 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 27,1 % a v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 3,6 %. Tržby klesli len v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 9,5 % a v stánkoch a na trhoch o 7,5 %.

Januárové tržby vo veľkoobchode medziročne vzrástli v úhrne o 4,3 %. Zvýšili sa vo väčšine činností, z toho najmä v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 18 %, veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 14,2 % a vo veľkoobchode so strojmi, zariadeniami a príslušenstvom o 19 %. Klesli v sprostredkovaní veľkoobchodu o 5,1 %, veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 3 % a vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 2 %.

Trend výrazného rastu tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov z predchádzajúceho roka pokračoval podľa štatistického úradu aj na začiatku tohto roka. V januári sa celkové tržby zvýšili o 19 % v dôsledku rastu v predaji motorových vozidiel o 24,1 %, predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel o 12,6 % a v oprave a údržbe motorových vozidiel o 10,1 %. Tržby v ubytovaní boli medziročne vyššie o 11,5 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 10,5 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod