Slovensko si historicky požičalo na 20 rokov

Historicky prvé eurové dlhopisy so splatnosťou viac ako 20 rokov sa podarilo včera v Londýne umiestniť Slovensku. Krajina si požičala 2 miliardy eur s tým, že dopyt investorov bol nad 3 miliardy eur a výsledný úrok napokon nižší ako dve percentá.

03.03.2017 14:30
debata (33)

„Finančné trhy ohodnotili výborné výsledky, ako aj vyhliadky verejných financií a verejného dlhu spolu s makroekonomickou situáciou a očakávaniami do budúcna mimoriadnym dopytom po slovenských dlhopisoch s 20-ročnou splatnosťou,“ povedal Radko Kuruc, štátny tajomník ministerstva financií. „Neustále zlepšujeme kvalitu slovenského portfólia v časoch, kedy sa očakáva sprísňovanie menovej politiky,“ dodal Kuruc.

Ak sa v rámci dlhovej služby podarí cez pokles úrokov znížiť splátky, vláda môže takto získané financie využiť na financovanie priorít. Krajiny aj bežní ľudia v súčasnosti pri pôžičkách využívajú fakt, že úroky sú nízke. Ide o dôsledok tlačenia peňazí Európskou centrálnou bankou na podporu ekonomického rastu. Tento rok sa však tlačenie má obmedziť. Okrem samotného tlačenia peňazí veritelia pri úrokoch zohľadňujú aj rizikovú prirážku. V prípade krajín mapujú stav ekonomík a vyhliadky do budúcnosti. Podobne aj v prípade bežných ľudí banky v úrokoch zohľadňujú schopnosť splácať požičané peniaze.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #euro #pôžička #Radko Kuruc