Absurdný bankový poplatok je späť

Bankový poplatok považovaný za najabsurdnejší sa vracia do pobočiek. Banky tento rok postupne začínajú od ľudí opäť inkasovať úhradu za vloženie peňazí na účet. V minulosti práve tento poplatok vyhral anketu najabsurdnejší bankový poplatok roka a tvrdo proti nemu bojovala druhá vláda Roberta Fica. Tá sa ešte v roku 2013 dohodla s finančnými domami na polročnom zrušení danej platby. Po šiestich mesiacoch sa k poplatku vrátili menšie banky a najväčší hráči ho znovu zavádzajú až teraz.

06.03.2017 09:00
debata (100)

Tatra banka od 28. februára zaviedla poplatok vo výške 1,50 eura za vloženie peňazí na účet treťou osobou. Klient banky teda na svoj vlastný účet aj naďalej vloží peniaze bezplatne. Ak sa však už rozhodne pre vklad na cudzí účet, zaplatí finančnému domu poplatok vo výške 1,50 eura.

"Keďže spracovanie hotovosti, najmä mincí, je z dôvodu komplikovanej manipulácie (objem, hmotnosť) a časovej náročnosti vysoko prácne, zavedenie poplatku zohľadňuje náklady na všetky činnosti, ktoré sú s touto službou spojené. Klientov sa zároveň snažíme motivovať, aby využívali bezhotovostné transakcie v platobnom styku s tretími osobami,“ povedala Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky.

Odborník nepovažuje zavedenie poplatku za vloženie hotovosti za správny krok. "Rozumiem tomu, že finančné domy majú náklady so spracovaním hotovosti a je pre nich výhodné motivovať ľudí k väčšiemu využívaniu online služieb. Na druhej strane u ľudí je veľmi nepopulárne platiť bankám za vloženie peňazí na účet a finančné domy by takýto poplatok nemali vyberať,“ myslí si Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

V Prima banke sa platí za vloženie hotovosti na svoj vlastný účet v pobočke 50 centov. Od 1. apríla zaplatia aj klienti VÚB banky v pobočkách poplatok vo výške 50 centov za vloženie peňazí na účet. VÚB banka upozorňuje, že aj naďalej zostane možnosť bezplatného vloženia peňazí prostredníctvom ich bankomatov.

"Zmeny v cenníku reflektujú vývoj na bankovom trhu. Zohľadňujú dlhodobú stratégiu banky podporovať služby elektronického bankovníctva s cieľom zefektívniť poskytovanie bankových služieb. Zohľadňujú tiež náklady banky súvisiace s poskytnutím daného produktu, čo je aj prípad hotovostných operácií v pobočkách vrátane vkladov. Hotovostné operácie patria dlhodobo k najnáročnejším a pre banku najdrahším, pritom mnohé z týchto služieb majú lacnejšiu alternatívu,“ dodala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

Poplatok za vloženie hotovosti na účet priamo v pobočke
Tatra banka 1,50 eura (vklad na cudzí účet)
VÚB 0,50 eura (od 1. apríla)
Prima banka 0,50 eura/1 euro (vklad na vlastný/cudzí účet)
Slovenská sporiteľňa 0 eur/1 euro (vklad na vlastný/cudzí účet)
Poštová banka 0,50 eura/1 euro (vklad na vlastný/cudzí účet)
Poznámka: Ak je bezplatný vklad v pobočke zahrnutý v balíku služieb, poplatok účtovaný byť nemusí

Ľudia sa môžu poplatkom vyhnúť zmenou spotrebiteľského správania. "Občas, ak dcéra študentka vysokej školy potrebovala súrne na niečo peniaze, zbehla som do banky a vložila priamo na jej účet vo VÚB banke. Takto ich mala hneď a nemusela som za to nič platiť. Po zavedení poplatku budem viac preferovať internetbanking,“ povedala pre Pravdu Mária Cyprichová z Trenčína.

Doteraz poplatky za vloženie hotovosti na účet fungovali v rôznej forme hlavne v menších finančných domoch. Prima banka za to účtuje 50 centov, výnimkou je detský účet, kde banka umožňuje jeden bezplatný hotovostný vklad v deň zriadenia účtu. Ak na účet v Prima banke vloží hotovosť niekto iný ako majiteľ účtu, musí počítať s úhradou vo výške 1 eura.

Vláda nariadila zaviesť bezplatné účty

Klienti Slovenskej sporiteľne síce za vloženie peňazí na svoj vlastný účet neplatia žiadny poplatok, finančný dom však účtuje poplatok vo výške 1 eura, ak peniaze na účet v pobočke vloží niekto iný ako majiteľ účtu alebo oprávnená osoba. Tento poplatok neplatí majiteľ účtu, ale človek, ktorý naň vložil peniaze. V rámci svojich predplatených balíkov služieb ponúka možnosť bezplatného vloženia hotovosti na účet UniCredit Bank. Aj Poštová banka umožňuje v rámci svojich balíkov služieb neobmedzený počet bezplatných vkladov na účet. Ak klient tohto finančného domu nemá vo svojom balíku bezplatné vklady na účet, za každé vloženie hotovosti zaplatí 50 centov. V prípade, ak na účet vkladá peniaze niekto iný ako jeho majiteľ, výška poplatku stúpa na 1 euro.

Veľký tlak na znižovanie bankových poplatkov vyvíjalo ministerstvo financií počas druhej vlády Roberta Fica. Po polročnom zrušení poplatku za vloženie peňazí za účet prišiel na rad takzvaný index bankových poplatkov. Prostredníctvom neho môžu ľudia na webovej stránke Národnej banky Slovenska vidieť, koľko peňazí zaplatia jednotlivým domácim bankám za využitie konkrétnej služby. Ďalej prišlo aj na tlak Bruselu k zavedeniu bezplatného bankového účtu pre ľudí s mesačným príjmom do 400 eur. Ľudia zarábajúci viac majú štátom garantovaný nárok na bankový účet v sume 3 eura za mesiac. V praxi však finančné domy bezplatné účty ponúkajú hlavne ľuďom s vyššími príjmami a štátom zriadené účty sú výhodné najmä pre najslabšie zarábajúcich Slovákov.

Úroky klesajú, poplatky rastú

Ešte v roku 2009 sa poplatok za vloženie peňazí na účet stal víťazom súťaže najabsurdnejší bankový poplatok na Slovensku aj v Českej republike. Keďže tento nepopulárny poplatok by sa z trónu neobľúbenosti mohol zosadzovať len veľmi ťažko, v ďalších ročníkoch už do ankety zaraďovaný nebol. Finančné domy podnikajúce na Slovensku od začiatku roka 2017 zvyšovali aj ďalšie poplatky. "Banky si zvyšovaním poplatkov chcú nahradiť klesajúce úrokové výnosy. Od začiatku roka preto prišlo k miernemu zdražovaniu vo viacerých domácich bankách a v jednej banke prišlo k sprísňovaniu podmienok na získavanie zliav,“ uviedol Ovčarik.

Posledné roky totiž zisky bánk smerom nadol tlačia rekordne nízke úroky na hypotékach. Niektoré finančné domy sa síce začiatkom roka pokúsili o mierne zdražovanie úverov na bývanie, ale nakoniec s príchodom jarných akcií prišli ponuky rekordne nízkych úrokov na hypotékach. Napríklad VÚB banka ponúka aktuálne ľuďom hypotéky s ročným úrokom 1,39 percenta. Na priblíženie, hypotéka vo výške 100-tisíc eur splatná o 30 rokov má pri úroku 1,39 percenta mesačnú splátku vo výške okolo 340 eur. Splátka tej istej hypotéky stúpne pri ročnom úroku vo výške 3,4 percenta na 444 eur za mesiac. Zo súčasných nízkych úrokov profitujú hlavne ľudia a samotné banky na nich príliš nezarábajú.

Banky vlani zarobili 750 miliónov

Podľa predbežných výsledkov všetky domáce banky dosiahli v roku 2016 čistý zisk 750 miliónov eur. V porovnaní so rokom 2015 sa zisk finančných domov zvýšil o 23,8 percenta, keďže v roku 2015 banky na Slovensku zarobili 606 miliónov eur. Za minuloročným rastom ziskov v určitej miere stojí predaj podielov v spoločnosti Visa Europe a Visa inc. Samotné výnosy z úrokov aj poplatkov v roku 2016 medziročne klesali. Pri nízkych úrokoch spôsobených tlačením peňazí zo strany Európskej centrálnej banky môžu finančné domy svoje zisky v tomto roku zvyšovať hlavne zvyšovaním poplatkov, masívnejším poskytovaním úverov a znižovaním nákladov.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankové poplatky