Brusel pritlačí na Volkswagen, aby odškodnil aj Európanov

Európska komisia chce zvýšiť tlak na nemecký automobilový koncern Volkswagen, aby ho prinútila poskytnúť európskym zákazníkom odškodné za emisný škandál. Informovali o tom v pondelok podľa agentúry DPA nemecké médiá.

07.03.2017 07:54
debata (2)

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v rozhovore s denníkom Handelsblatt uviedla, že v utorok podporí úrady na ochranu spotrebiteľov jednotlivých členských krajinách Európskej únie, aby prikročili k spoločným nátlakovým opatreniam na Volkswagen. Ten podľa nej porušil európske zákony na ochranu spotrebiteľov.

Koncern predvlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových automobilov inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Škandál sa týka aj 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. V Európskej únii musí Volkswagen v dôsledku tejto kauzy zvolať na opravu okolo 8,5 milióna áut.

Volkswagen už dlhší čas odmieta výzvy, aby európskych zákazníkov za emisný škandál odškodnil podobným spôsobom ako zákazníkov v Spojených štátoch. Šéf koncernu Matthias Müller vlani uviedol, že odškodnenie európskych zákazníkov po vzore dohody v USA by bolo vzhľadom k odlišným právnym podmienkam neprimerané a navyše príliš nákladné.

Dohoda o riešení škandálu v USA, ktorá sa týka zhruba 482 000 naftových vozidiel, predpokladá, že väčšina majiteľov týchto áut dostane odškodné 5100 až 10 000 dolárov. Majitelia sa navyše môžu rozhodnúť, či budú požadovať opravu áut, alebo ich spätné odkúpenie Volkswagenom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie