Obchodná bilancia Číny sa po troch rokoch prepadla do deficitu

Obchodná bilancia Číny sa vo februári prvýkrát po troch rokoch prehupla do deficitu. Nečakaný schodok bol dôsledkom prudkého rastu dovozu komodít v reakcii na dopyt iniciovaný niekoľkomesačným stavebným boomom v Číne. Vyplýva to zo stredajších údajov čínskej colnej správy.

08.03.2017 09:43
debata (5)

Dovoz do Číny v medziročnom porovnaní vzrástol o 38 percent a vykázal najvýraznejší rast za päť rokov. Vývoz o 1,3 percenta klesol. Výsledkom bol obchodný deficit 9,15 miliardy dolárov.

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že vo februári sa tradičný obchodný prebytok zníži na 25,75 miliardy dolárov z januárového salda 51,35 miliardy USD. Deficit v zahraničnom obchode Čína nemala od februára 2014.

Vo februári rástol najmä dovoz komodít, od železnej rudy cez meď po ropu a uhlie. Podľa analytikov k rastu hodnoty dovozu prispel nárast cien surovín, výkyvy výmenných kurzov a tiež načasovanie sviatkov nového lunárneho roka. Tento rok sa tieto oslavy začali koncom januára, vlani na začiatku februára.

Za prvé dva mesiace roka sa vývoz z krajiny zvýšil o štyri percentá, zatiaľ čo dovoz vzrástol o 26 percent. Silný rast dovozu podľa ekonómov naznačuje, že hospodárska aktivita v Číne i globálne sa v prvých dvoch mesiacoch roka zvyšovala.

Podľa ekonómov singapurskej banky OCBC by čínska ekonomika mohla v prvom štvrťroku zrýchliť rast na sedem percent z tempa 6,8 percenta v poslednom minuloročnom štvrťroku. Čínska vláda minulý týždeň stanovila pre tento rok cieľ hospodárskeho rastu na 6,5 ​​percenta, čo by bolo najpomalšie tempo za 26 rokov. V porovnaní s vyspelými krajinami ale čínska ekonomika stále rastie asi dvakrát rýchlejšie.

Prebytok v obchode so Spojenými štátmi klesol vo februári asi o 40 percent na 10,4 miliardy USD. Nový americký prezident Donald Trump opakovane kritizuje čínske obchodné praktiky, hrozí, že zvýši clo na čínsky tovar, a chce označiť Peking za manipulátora s menou, čo by otvorilo priestor pre zavedenie obchodných sankcií voči Číne. USA sú najväčším vývozným trhom Číny.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína