Briti pripravujú rozpočet pre 'svetlejšiu budúcnosť' mimo EÚ

Britská ekonomika porastie tento rok rýchlejšie, než sa po minuloročnom referende o vystúpení Británie z Európskej únie odhadovalo, a výrazne nižší bude rozpočtový deficit za posledný rok.

09.03.2017 07:30
Philip Hammond Foto:
Philip Hammond
debata

Väčšie zvyšovanie výdavkov sa však prinajmenšom v nadchádzajúcom fiškálnom roku neplánuje. Povedal to v stredu minister financií Philip Hammond, ktorý v parlamente predstavil svoj rozpočtový plán na nový fiškálny rok, ktorý sa začína v apríli.

Rozpočtový plán zahŕňa okrem iného vyššie zdanenie samostatne zárobkovo činných osôb. Hammond sa tak stal terčom obvinení z porušenia sľubu, že nebude zvyšovať dane. Niektorí však podľa agentúry Reuters vládu pochválili, pretože osoby samostatne zárobkovo činné doteraz podliehali nižšiemu zdaneniu než bežní zamestnanci.

Opatrenie podľa serveru BBC pripraví približne 2,84 milióna ľudí v priemere o 240 libier ročne. Hammond tento krok označil za spôsob, ako odstrániť rozdiely v zdaňovaní samostatne zárobkovo činných osôb a bežných zamestnancov. Tieto rozdiely podľa neho „podkopávajú spravodlivosť daňového systému“.

Prvý definitívny rozpočtový plán na nový fiškálny rok od júnového referenda má pripraviť Britániu na „svetlejšiu budúcnosť“ mimo EÚ. Má tiež zabezpečiť Británii silnú a stabilnú platformu pre vyjednávanie s členskými krajinami únie, vyhlásil Hammond na úvod svojho prejavu.

Nové odhady nezávislého Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktoré minister predstavil, zlepšili prognózu tohtoročného rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Británie na dve percentá z novembrovej predpovedi 1,4 percenta. V novembri pritom úrad predpoveď zhoršil z vlaňajšieho marcového odhadu 2,2 percenta, keď ešte predpokladal zotrvanie krajiny v EÚ. Odhad rastu na rok 2018 v stredu úrad mierne znížil na 1,6 percenta, v ďalších rokoch by však ekonomika mala postupne zrýchľovať a v roku 2021 rásť dvojpercentným tempom.

Väčšina ekonómov a medzinárodných inštitúcií očakávala, že po referende britská ekonomika výrazne spomalí, a niektorí dokonca predpovedali pád do recesie. Britskí spotrebitelia ale ďalej mohutne utrácali a prepad kurzu libry podporil vývoz z Británie.

V minulom štvrtom štvrťroku tak dosiahol rast britskej ekonomiky 0,7 percenta, čo bolo najrýchlejšie tempo za posledný rok. Za celý rok potom ekonomika zvoľnila rast na 1,8 percenta z tempa 2,3 percenta v roku 2015, aj tak to ale bol najlepší výkon zo skupiny najväčších vyspelých ekonomík G7 s výnimkou Nemecka, uviedol Hammond.

OBR tiež predpovedal postupné ročné zvyšovanie počtu zamestnaných. Inflácia by mala tento rok vystúpiť na 2,4 percenta, budúci rok ale klesne na 2,3 percenta a v ďalšom roku bude na dvojpercentný cieľovej úrovni, ktorú stanovila centrálna banka. Reálne mzdy majú podľa úradu každoročne vykazovať rast.

U rozpočtového deficitu OBR čaká za končiaci fiškálny rok zníženie oproti jesenným odhadom o takmer štvrtinu na 51,7 miliardy libier a v pomere k ročnému výkonu ekonomiky klesne deficit na 2,6 percenta HDP z 3,8 percenta v predchádzajúcom roku. Budúci rok by síce mal schodok stúpnuť na 2,9 percenta, potom ale bude klesať a vo fiškálnom roku 2021–2022 zostúpi na 0,7 percenta HDP.

Hammond potvrdil, že výraznejšie zvýšenie rozpočtových výdavkov neplánuje a že chce pokračovať v doterajšom kurze znižovania deficitov, aj keď o niečo pomalším tempom, než aké plánovala predošlá vláda Davida Camerona. Hammond najmä poukázal na štátny dlh, ktorý dosahuje 1,7 bilióna libier, čo je asi 90 percent ročného výkonu ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Veľká Británia #Brexit