OLAF: Británia by mala EÚ nahradiť straty z colných podvodov

Británia roky ignorovala rozsiahle colné podvody s tovarom dovezeným z Číny a spôsobila tak Európskej únii značné straty. Uviedol to v stredu podľa agentúry DPA európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

09.03.2017 08:28
debata

Dodal, že počas troch rokov tieto podvody pripravili únijný rozpočet o takmer dve miliardy eur, ktoré by EÚ teraz mala po Británii požadovať.

Podvody sa týkali tovaru nakupovaného v Číne a dodávaného cez Britániu do kontinentálnej Európy. Podvodníci sa podľa úradu vyhýbali plateniu ciel pomocou falošných faktúr a colných vyhlásení, napísala agentúra AP. OLAF tvrdí, že tieto podvody v Británii prekvitali, zatiaľ čo iné krajiny EÚ podnikli kroky na ich zastavenie.

„OLAF spočítal, že rozpočet EÚ utrpel stratu 1,987 miliardy eur v podobe ušlých ciel pri textile a obuvi dovážaných v rokoch 2013 až 2016 z Číny cez Britániu,“ uviedol úrad. Britská colná a daňová služba (HMRC) však tento výpočet spochybnila. Hovorca Európskej komisie sa podľa agentúry Reuters odmietol vyjadriť k tomu, či bude Brusel peniaze od Británie naozaj žiadať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #OLAF