Dlhy čínskych firiem rastú, centrálna banke ich chce krotiť

Rastúci dlh čínskych firiem predstavuje problém, ktorý treba dostať pod kontrolu. Ekonomika a mena však zostávajú stabilné a dôvodom na obavy nie je ani pokles devízových rezerv. Vyhlásil to v piatok guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao-čchuan.

10.03.2017 10:30
debata

Problém príliš vysokého zadlženia vo vzťahu k vlastnému majetku sa týka najmä nefinančných spoločností, úroveň zadlženia je však potrebné kontrolovať vo všetkých odvetviach, povedal guvernér na tlačovej konferencii. 

Po finančnej kríze z roku 2008 sa Čína snaží podporiť hospodársky rast uvoľnením podmienok na úverovanie. To spôsobilo, že celkový dlh vlády, firiem a domácností, ktorý bol pred krízou na úrovni približne 150 % hrubého domáceho produktu (HDP) vzrástol až na súčasných viac ako 260 % HDP. Centrálna banka neplánuje zásadné zmeny, existujúce regulácie však bude uplatňovať dôslednejšie, povedal Čou Siao-čchuan.

V otázke devízových rezerv, ktoré ku koncu februára klesli na čosi viac ako 3 bilióny USD z rekordných 4 biliónov USD v roku 2014, podľa guvernéra centrálnej banky nie je dôvod na obavy. Zníženie devízových rezerv, ktoré banka čiastočne využila aj na stabilizáciu čínskeho jüanu, je podľa neho normálne, pretože pôvodne ani nemali byť tak vysoké. „Primeraný pokles teda nie je niečo zlé,“ povedal guvernér čínskej centrálnej banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína