Osobné automobily už tvoria pätinu slovenského exportu

Koncentrácia slovenského exportu na automobilový priemysel sa naďalej zvyšuje. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž osobné autá dosiahli na celkovom exporte tovarov v roku 2016 rekordný 20-percentný podiel.

10.03.2017 16:01
debata (39)

Ako konštatujú analytici menového úseku Národnej banky Slovenska, v štruktúrou podobnej, aj keď väčšej českej ekonomike, tvorili autá pre porovnanie 12 % exportu.

„Celý stredoeurópsky región ako súčasť paneurópskeho hodnotového reťazca je sústredený na exporty porovnateľných produktov, ibaže slovenská koncentrovanosť na tieto produkty pozoruhodne rastie,“ píše sa v komentári menového úseku centrálnej banky. Produktová koncentrácia exportu pritom na Slovensku v posledných piatich rokoch rástla najrýchlejšie z regiónu. Podľa analytikov centrálnej banky je to dané najmä menšími možnosťami malej ekonomiky diverzifikovať výrobu a vývoz.

Hoci automobilový priemysel významne ťahá slovenské hospodárstvo, spomínaná koncentrácia nesie so sebou aj riziká. „Rast koncentrácie vo všeobecnosti znamená vyššiu expozíciu voči rizikám ohrozujúcim zahraničný dopyt. Malá ekonomika so slabšou diverzifikáciou trpí väčšou náchylnosťou na externé šoky,“ konštatuje sa v komentári menového úseku Národnej banky Slovenska.

Podľa spresnených údajov Štatistického úradu SR dosiahol prebytok zahraničného obchodu Slovenska v minulom roku 3,672 mld. eur a bol medziročne o 352,9 mil. eur vyšší. Celkový vývoz pritom medziročne stúpol o 3,5 % na vyše 70 mld. eur, keď z tovarového hľadiska najvýraznejšie vzrástol práve vývoz osobných automobilov a iných motorových vozidiel o viac ako 1,5 mld. eur.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky