Eustream posilní reverz plynu novou kompresorovou stanicou

Slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream, sa pripravuje na vyššiu prepravu zemného plynu v smere z Českej republiky.

10.03.2017 17:55
debata (10)

Firma totiž v poslednom čase zaevidovala zvýšený záujem trhu o dlhodobú prepravu v smere zo západu. Eustream preto plánuje postaviť neďaleko hranice s Českou republikou novú, piatu kompresorovú stanicu.

„Vybudovanie novej kompresorovej stanice je dôležité pre zvýšenie flexibility prepravnej sústavy zo vstupného bodu Lanžhot na výstupné body Baugarten, Budince a Veľké Zlievce. Dôvodom navýšenia prepravnej kapacity je uspokojenie potvrdeného záujmu trhu o dlhodobú prepravu zemného plynu v smere z Českej republiky, ako aj ďalšie súvisiace projekty spoločnosti Eustream, ako je napríklad plynovod Eastring,“ povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Pavol Kubík. Doplnil, že projekt je v štádiu pred finálnym investičným rozhodnutím.

Nová kompresorová stanica bude vybudovaná pri obci Lakšárska Nová Ves. Do prevádzky by mala byť uvedená v roku 2019. Modifikáciu dvoch existujúcich turbosústrojov a ich inštaláciu v novej kompresorovej stanici zabezpečí talianska spoločnosť Nuovo Pignone. „So spoločnosťou Nuovo Pignone bola dohodnutá zmluvná cena 28,6 milióna eur,“ konštatoval Kubík.

Spoločnosť Eustream v súčasnosti prevádzkuje štyri kompresorové stanice, a to vo Veľkých Kapušanoch, vo Veľkých Zlievciach, v Jabloňove nad Turňou a v Ivanke pri Dunaji.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Stopercentným vlastníkom Eustreamu je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream