Americký úrad zamietol vstup bitcoinového fondu na burzu

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie prvého fondu založeného na kybernetickej mene bitcoin na burzu v Spojených štátoch.

11.03.2017 08:25
debata (4)

Hodnota jedného bitcoinu sa bezprostredne po tomto rozhodnutí prepadla o zhruba 18 percent a dostala sa až pod hranicu 1000 dolárov. Následne sa však nad túto hranicu vrátila, napísala agentúra Reuters.

Dvojčatá Tyler a Cameron Winklevossovci sa snažili komisiu presvedčiť, aby umožnila vstup ich bitcoinového fondu na burzu Bats BZX. Komisia sa však rozhodla, že takýto krok nepovolí. Poukázala na nedostatočnú reguláciu tejto kybernetickej meny.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Pretože nie je pod kontrolou žiadnej centrálnej banky a dá sa ľahko presúvať, často menu využívajú tí, ktorí sa chcú vyhnúť kontrole svojho kapitálu.

Kurz bitcoinu je v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi nestabilný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný. Najvýraznejšie denné výkyvy bitcoinu sa vlani pohybovali okolo desať percent. Kolísavosť bitcoinu ale bola výrazne slabšia ako v roku 2013, keď denné výkyvy dosahovali až 40 percent.

Tyler a Cameron Winklevossovci sa v minulosti zviditeľnili žalobou na zakladateľa Facebooku Markom Zuckerbergom, ktorého obvinili, že im ukradol ich nápad na vytvorenie internetovej sociálnej siete. Dohoda o urovnaní tejto žaloby im vyniesla približne 65 miliónov dolárov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bitcoin