Automobilky V USA vlani zvolali do servisu rekordných 53 miliónov áut

Automobilky vlani v Spojených štátoch zvolali do servisov rekordných 53,2 milióna vozidiel. Bolo za tým najmä rozšírenie zvolávacej akcie na výmenu potenciálne nebezpečných nafukovacích airbagov japonskej spoločnosti Takata. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo dopravy.

11.03.2017 12:18
debata

Nafukovače firmy Takata môžu pri aktivácii airbagu vymrštiť do vozu časti kovu. Tento problém je spájaný s najmenej 16 úmrtiami po celom svete. V USA by mali automobilky k výmene nafukovačov postupne zvolať celkom 42 miliónov vozidiel. Ide tak o najväčšiu zvolávaciu akciu súvisiacu s bezpečnosťou automobilov v histórii USA.

Zvolávania automobilov v USA vlani dosiahlo nový rekord, a to už tretí rok za sebou. Predchádzajúci rekord z roku 2015 predstavoval 51,1 milióna vozidiel, uviedla agentúra Reuters.

Automobilky v posledných troch rokoch v USA zvolávali viac ako 50 miliónov áut ročne, zatiaľ čo v predchádzajúcich 20 rokoch sa počet zvolávaných áut pohyboval od 10,2 milióna do 30,8 milióna ročne.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) sa stal v roku 2014 terčom kritiky za to, že nezačal včas riešiť problémy s chybným zapaľovaním vozidiel automobilky General Motors, ktoré sú spájané so 124 úmrtiami. Úrad potom začal viac tlačiť na zvolávanie problematických vozidiel a vymeral rekordné pokuty firmám, ktoré sa previnili proti bezpečnostným pravidlám.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky