Scestovaní Česi dôverujú viac euru a franku ako korune

Česi, ktorí pravidelne chodia do zahraničia, dôverujú euru viac ako českej korune. Vyplýva to z februárového prieskumu agentúry Ipsos realizovaného pre spoločnosť, ktorá sa zaoberá obchodovaním na finančných trhoch.

13.03.2017 11:44
debata (2)

Euro je pre Čechov najdôveryhodnejšou menou. Koruna skončila až tretia, predbehol ju ešte švajčiarsky frank.

Euru podľa prieskumu dôveruje tretina Čechov, zatiaľ čo druhému švajčiarskemu franku 22 percent a českej korune 21 percent. Euro skončilo na prvom mieste aj v otázke, akú menu by si Česi zvolili pre investície. Spoločnú európsku menu by si vybralo 12 percent opýtaných a americký dolár, ktorý bol druhý, sedem percent ľudí. O investíciu do nejakej zahraničnej meny má ale záujem iba štvrtina Čechov.

Prieskum tiež zisťoval, ako a čím ľudia v zahraničí platia. „Je vidieť, že Česi sú zatiaľ stále celkom konzervatívny v používaní zahraničných mien. Väčšinovo platia v zahraničí hotovosťou a peniaze si pritom vymieňajú ešte pred odchodom v Česku,“ uviedla Lenka Sazmová z Ipsosu. Najčastejšie platí Česi práve eurom, ktoré v cudzine využíva 97 percent opýtaných.

Stále len menšina Čechov dôveruje pri platení v cudzine kartám. V zahraničí ich používa len 31 percent opýtaných, zvyšok ľudí platí v hotovosti. Koruny si na valuty väčšina Čechov – viac ako dve tretiny – mení v zmenárňach v Českej republike. Len 12 percent ľudí si mení peniaze v bankách a sedem percent v bankomatoch v zahraničí.

V prieskume odpovedalo 525 ľudí z Česka, ktorí aspoň raz ročne cestujú do zahraničia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro