Rast cien sa zrýchlil, inflácia poskočila na 1,2 %

Dynamika rastu spotrebiteľských cien sa naďalej zvyšuje. Vo februári boli totiž ceny medziročne vyššie už o 1,2 %.

14.03.2017 09:37
debata

Oproti januáru tak medziročná inflácia zrýchlila o 0,5 percentu­álneho bodu. V rovnakom období pred rokom ceny naopak klesli o 0,4 %. Februárová inflácia je pritom najvyššia od augusta 2013. V priemere za prvé dva mesiace roka tak ceny stúpli o 1 %. Spotrebiteľské ceny výrazne rástli aj na medzimesačnej báze, keď sa vo februári oproti januáru zvýšili až o 0,5 %. Vyšší medzimesačný nárast naposledy štatistici zaevidovali ešte v januári 2013. V januári oproti decembru ceny rástli o 0,3 %.

Ako ďalej informuje Štatistický úrad SR, v medziročnom porovnaní vo februári najvýraznejšie stúpli ceny v doprave o 7,2 %. Stúpli však aj ceny v zdravotníctve o 4,8 %, ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,4 %, v reštauráciách a hoteloch o 2,1 %, alkoholických nápojov a tabaku o 2 %, vzdelávania o 1,9 % a rekreácie a kultúry o 1,3 %. Oproti vlaňajšiemu februáru zdraželi aj rozličné tovary a služby o 1,2 % a pošty a spoje o 0,4 %. Na druhej strane klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,7 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,6 % a ceny odevov a obuvi o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní rovnako najrýchlejšie rástli ceny v doprave a to o 1,8 %. Zdraželi aj potraviny a nealkoholické nápoje o 1,3 %, zdravotníctvo o 0,6 %, alkoholické nápoje a tabak a rozličné tovary a služby zhodne o 0,4 %, či rekreácia a kultúra a reštaurácie a hotely zhodne o 0,2 %. Mierne, o 0,1 %, sa zvýšili aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá a taktiež vzdelávanie. Vo februári oproti januáru naopak klesli ceny odevov a obuvi o 0,7 %. Na januárovej úrovni zostali ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti a za pošty a spoje.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, vo februári dosiahla už 1,9 %, kým v januári predstavovala 1,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla vo februári 1,6 %, kým v januári bola na úrovni 1,3 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia vo februári na úrovni 0,6 %, čistá inflácia bola 0,3 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia