VW vlani zvýšil prevádzkový zisk na rekordných 14,6 miliardy eur

Prevádzkový zisk nemeckej skupiny Volkswagen sa vlani pred odpisom jednorazových nákladov zvýšil o 14 percent na rekordných 14,6 miliardy eur.

14.03.2017 12:13
debata

Automobilka tak potvrdila predbežné údaje zverejnené na konci februára. Všetky značky skupiny vykázali pozitívne prevádzkové výsledky, prevádzkový zisk hlavnej značky VW sa ale znížil.

Automobilka uviedla, že sa jej podarilo vyrovnať sa s nákladmi na škandál s falšovaním testov emisií a že jej cieľom je výsledky hospodárenia v tomto roku ďalej zlepšiť. Upozornila však, že jej hlavná automobilová divízia má stále problémy.

Prevádzkový zisk hlavnej značky VW klesol na 1,87 miliardy eur z 2,1 miliardy eur o rok skôr, hlavne kvôli vyšším nákladom na marketing v súvislosti s emisným škandálom a poklesom dopytu v Brazílii a na ďalších dôležitých trhoch.

Tržby sa vlani zvýšili o 1,9 percenta na rekordných 217 miliárd eur. Čistý zisk predstavoval 5,14 miliardy eur po strate 1,6 miliardy eur v roku 2015.

Automobilka vlani dodala na trhy rekordných 10,3 milióna áut a vystriedala japonského konkurenta Toyota Motor v čele svetového automobilového trhu.

„Môžete si byť istí, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby bol rok 2017 ešte lepší ako rok 2016,“ uviedol generálny riaditeľ Matthias Müller. V tomto roku plánuje Volkswagen zvýšiť tržby o štyri percentá. Očistená prevádzková marža, teda podiel očisteného prevádzkového zisku na tržbách, sa má pohybovať medzi šiestimi a siedmimi percentami, vlani predstavovala 6,7 ​​percenta. Automobilka chce tiež prekonať minuloročný rekord v predaji.

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Škandál viedol k prudkému poklesu ceny akcií Volkswagenu a náklady spojené s jeho urovnaním tvrdo zasiahli hospodárske výsledky firmy, ktorá sa prepadla do straty.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značiek. Patria medzi ne značky osobných áut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladných áut MAN a Scania a tiež úžitkové vozy Volkswagen a motocykle Ducati.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky