Holandské voľby posunuli euro na päťýždňové maximum

Euro sa vo štvrtok voči doláru vyšplhalo na päťtýždňové maximum 1,0746 USD. Jednotnú európsku menu podporilo víťazstvo premiéra Marka Rutteho v holandských parlamentných voľbách, ktoré zmiernilo obavy z odchodu krajiny z Európskej únie.

16.03.2017 09:00
debata (2)

„Rast eura bol prvotnou reakciou na výsledky holandských volieb,“ uviedol analytik Masafumi Jamamoto z maklérskej spoločnosti Mizuho Securities.

Ďalší vývoj bude podľa neho závisieť od toho, ako výsledok holandských volieb ovplyvní blížiace sa prezidentské voľby vo Francúzsku, napríklad či zníži podporu kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej, ktorá navrhuje okrem iného odchod Francúzska z eurozóny a usporiadanie referenda o členstve krajiny v Európskej únii.

Stredajšie parlamentné voľby v Holandsku jasne vyhrala Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Rutteho. Na druhom mieste skončila nacionalistická Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorá za VVD oproti očakávaniam výrazne zaostala.

K rastu eura voči doláru prispela aj skutočnosť, že americká centrálna banka (Fed) po zasadnutí menového výboru nenaznačila, že by sa chystala zrýchliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Holandsko