Český viceguvernér by dlhšie držal slabú korunu

Viceguvernér Českej národnej banky Mojmír Hampl je pre ukončenie intervencií proti posilňovaniu koruny neskôr než v polovici tohto roka. Povedal to v rozhovore pre české Hospodářské noviny. Takýto postup by bol podľa neho bezpečnejší.

17.03.2017 10:05
debata (1)

Doteraz členovia bankovej rady ČNB opakovane uvádzali, že ako pravdepodobný termín ukončenia intervencií vidí polovicu roka. To zopakoval aj Hampl.

„Je pravdepodobné, že to nastane okolo polovice roka,“ povedal denníku. „Keby ste sa pýtali len na môj osobný názor, na rozdiel od iných trhových hráčov si viem predstaviť, že exit môže nastať aj o chvíľku neskôr,“ podotkol.

„Záväzok by sa dal opustiť o niečo neskôr bez vplyvu na cenovú stabilitu a hladký priebeh exitu,“ doplnil. O ukončení intervencií bude rozhodovať banková rada ČNB, Hampl je jedným z jej siedmich členov.

Banková rada na začiatku februára zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia intervencií vidí polovicu tohto roka. Objem intervencií začiatkom roka zosilnel, v januári bol najvyšší od začatia intervencií v novembri 2013. Za rastom je podľa ekonómov rastúca inflácia a očakávanie investorov, že ČNB ukončí kurzový záväzok v blízkej dobe.

„Opustenie kurzového záväzku je menové rozhodnutie, ktoré urobíme na jednom zo zasadnutí bankovej rady a ktoré bude v okamihu, keď ho urobíme, oznámené,“ povedal Hampl. Nevie si predstaviť, že by medzi rozhodnutím o ukončení intervencií a jeho zverejnením bolo nejaké omeškanie.

Devízové ​​intervencie centrálna banka začala s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR. Od začiatku v novembri 2013 do konca tohtoročného januára intervenovala v objeme zhruba 1,3 bilióna korún. V tohtoročnom januári za nákup eur minula približne 391 miliárd korún.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna