Pivo Šariš uvaria Japonci od apríla

V Prešove budú od apríla variť pivá Šariš či Smädný mních pod kontrolou nového japonského majiteľa. Spoločnosť Asahi Group Holdings totiž získala od Bruselu povolenie na prevzatie časti majetku od pivovarníckeho lídra AB Inbev.

23.03.2017 16:00
debata (25)

Ten sa podľa rozhodnutia Európskej komisie musel zbaviť časti majetku, aby mohol prevziať juhoafrický pivovarnícky koncern SABMiller a neporušiť pritom podmienky Protimonopolného úradu. Japonci za 7,3 miliardy eur získali aj české pivá Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel alebo Radegast, ako aj veľké poľské značky Zubr, Tyskie a Lech.

Asahi Group Holdings, 12. najväčší výrobca piva na svete, ponúkol vlani za pivovary v Česku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku v konkurencii siedmich záujemcov najvyššiu cenu. V súťaži o kúpu bola tiež česká investičná skupina PPF. Záujem údajne prejavila aj slovenská J&T. Japonci už skôr uviedli, že plzenský Pilsner Urquell považujú za veľmi silnú prémiovú značku.

"Môžem potvrdiť, že súhlas bol udelený. Predpokladáme, že zmena v ovládnutí sa uskutoční v piatok 31. marca. Prvým pracovným dňom novej organizácie bude pondelok 3. apríla,“ uviedla hovorkyňa Prazdroja Jitka Němečková.

zväčšiť Výrobu piva v Prešove preberie japonský Asahi.... Foto: SHUTTERSTOCK
pivo, asahi Výrobu piva v Prešove preberie japonský Asahi. Ilustračné foto.

Podľa odhadov až 60 percent sumy tvoria práva na výrobu „plzne,“ ktorá je populárna po celom svete, a teda aj v Japonsku. Podľa pivovarských odborníkov je odkúpenie Prazdroja a ďalších východoeurópskych značiek SABMiller japonskou skupinou pre plzenský pivovar dobrou správou. Podľa predsedu Združenia priateľov piva Tomáša Erlicha by sa na samotnej výrobe piva nič meniť nemalo.

„Aj nový nadnárodný majiteľ bude naďalej budovať exkluzívny imidž najmä superprémiovej značky Pilsner Urquell, opak by bol ekonomickým a marketingovým nezmyslom. Bude sa zároveň snažiť zachovať výbornú profitabilitu celej spoločnosti,“ usudzuje podľa serveru lidovky.cz Tomáš Maier, ktorý prednáša na České zemědělskej univerzite ekonomiku pivovarov.

Asahi je veľký pivovarnícky koncern, ktorý za rok vyprodukuje toľko piva ako všetky české pivovary dohromady. Oproti predchádzajúcim vlastníkom Prazdroja a Topvaru, teda firmám SABMiller a krátko aj AB Inbev má však nevýhodu v menej rozvinutej globálnej predajnej sieti. Skupina Asahi Group Holdings vznikla v roku 1949, v súčasnosti zahŕňa výrobu piva, alkoholických a nealkoholických nápojov a niektorých druhov potravín. Kvôli poklesu spotreby piva v Japonsku v posledných 20 rokoch (z dôvodu úbytku obyvateľstva či kvôli vzrastajúcej obľube vína) hľadá Asahi ďalšie akvizície vo svete. V minulých rokoch firma investovala napríklad v Austrálii, na Novom Zélande alebo v Číne. Spoločnosť sa už skôr dohodla na prevzatí niektorých značiek SABMiller, ako je Peroni a Grolsch, a to za 2,55 miliardy eur. Predaj týchto značiek bol rovnako podmienkou pre prevzatie SABMiller skupinou AB Inbev.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Šariš #Prešov #Japonci