Nemecké diaľnice od roku 2019 spoplatnia, platiť budú aj slovenskí vodiči

Vodiči osobných áut budú musieť od roku 2019 platiť za jazdu na nemeckých diaľniciach. O zavedení mýta v piatok hlasmi nemeckej vládnej koalície rozhodol Spolkový snem. Opatrenia kritizované nemeckou opozíciou i niektorými európskymi štátmi sa citeľne dotknú aj slovenských vodičov, ktorí využívajú nemeckú diaľničnú sieť.

24.03.2017 11:06
Koniec diaľnice, diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Výška mýta sa bude líšiť v závislosti od objemu motora a množstva emisií. Desaťdňový poplatok sa bude pohybovať v rozmedzí od 2,5 eura do 25 eur, dvojmesačný od 7 do 50 eur. Najdrahšie ročné mýto vyjde na 130 eur.

Nemecko už síce zákon o mýte pre osobné autá schválilo v roku 2015, pre výhrady Európskej komisie a protesty susedných krajín ho ale doteraz nezaviedlo. Európska komisia pôvodnú normu považovala za diskriminačnú a spolkovú republiku vlani v septembri žalovala na úniovom súde. Po zhruba dvoch mesiacoch sa obe strany dohodli na kompromise.

Poplatok len pre zahraničných vodičov

Nový návrh však počíta s tým, že diaľničné poplatky budú de facto platiť len zahraniční vodiči. Vodiči áut registrovaných v Nemecku mýto síce tiež zaplatia, neskôr sa im ale o zaplatenú čiastku zníži daň z motorových vozidiel. Majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca ešte väčšiu úľavu, než koľko zaplatia na diaľničných poplatkoch.

Schválený systém však kritizuje niekoľko európskych krajín, podľa ktorých je naďalej diskriminačný voči zahraničným vodičom. Rakúsko kvôli nemu hrozí žalobou.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diaľnice