Boháči začali investovať do vína

Obavy z protekcionistickej politiky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, hrozba teroristických útokov, odchod Veľkej Británie z Európskej únie a strach z prasknutia čínskej dlhovej bubliny spôsobujú, že čoraz viac milionárov hľadá alternatívne investičné príležitosti, do ktorých vložia svoje peniaze. Vo veľkom skupujú pôdu, peniaze vkladajú do nehnuteľností, ale aj do obrazov či drahých vín.

26.03.2017 17:00
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Ceny investičných vín v minulom roku vzrástli takmer o štvrtinu. Najviac, až 129 250 libier, zaplatil investor za víno z burgundskej oblasti – Romanée Conti, ročník 1988.
debata (7)

Ekonómovia upozorňujú, že hodnota peňazí v dnešnej dobe nie je ničím podložená. Napríklad v dobe zlatého štandardu boli papierové bankovky kryté zlatom alebo v prípade mincí z neho boli priamo vyrobené. Dnes to tak nie je a dokonca sa postupne upúšťa od ich fyzickej podoby a nahrádza sa elektronickou. V prípade problémov môže človek prísť o peniaze i tak, že mu banka jednoducho obmedzí výber.

Reálne aktíva tak v ťažkých časoch budú mať vždy nejakú hodnotu, pretože je to niečo skutočné, čo vlastníme. V prípade bežných ľudí je to byt, dom či auto, v prípade veľkých investorov sú to napríklad aj športové kluby, administratívne budovy či vinice s kvalitnou odrodou vína.

„Minulý rok najrýchlejšie rástli ceny investičných vín, ktoré sa posunuli nahor, podľa indexu Knight Frank Fine Wine Icons, o masívnych 24 percent. Stojí za tým pokračovanie oživovania vín z oblasti Bordeaux, ktoré sa stávajú chrbtovou kosťou väčšiny investičných pivníc. Silný rast zaznamenali aj kalifornské vína a vína z oblasti severu Talianska, špeciálne z Piemontu, ktoré majú takisto kultové postavenie. Najdrahšie vydražené víno v minulom roku však pochádza z burgundskej oblasti – Romanée Conti, ročník 1988, zmenilo majiteľov za 129 250 libier. Práve burgundské vína by mali mať podľa zberateľov najväčší potenciál zhodnotenia v budúcich rokoch,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Aj umenie a automobily patria v súčasnosti spomedzi alternatívnych investícií k veľmi populárnym. Veľkému záujmu sa tešia takisto zlato a strieborné mince. Podľa analytikov mnoho investorov smeruje svoju pozornosť na tieto kovy z obavy eskalujúcich vojnových konfliktov, ktorých sme svedkami napríklad v Sýrii či nedávno na Ukrajine. Striebro je napríklad dobrým platidlom v prípade fyzických nákupov. Pri používaní drahých kovov ako ochrany úspor pred vojenským konfliktom sa striebro javí dokonca lepším platidlom ako zlato za produkty bežnej spotreby. Zlato sa v bežnom platobnom styku totiž viac falšuje.

„Zberatelia sa stali vyberavejší a záujem sa presunul na novšie automobily z prelomu tisícročí, ako Porsche 911R. Najdrahšie predaným vozidlom sa vlani stalo Ferrari 335 Sport Scaglietti za 32 miliónov eur. Len vďaka slabému kurzu eura nebol prekonaný dražobný rekord, ktorý drží Ferrari GTO Berlinetta z roku 1962 s cenou vyše 38 miliónov dolárov z roku 2014,“ skomentoval Pánis. V priebehu vlaňajška však padali rekordy najdrahšie vydraženého amerického automobilu – Shelby Cobra 1962 za 13 miliónov dolárov, britského automobilu – Jaguar D-Type 1955 za 22 miliónov dolárov, ako aj predvojnového veterána – Alfa Romeo 8C Lungo Spyder 1939 za 20 miliónov dolárov. Potvrdzuje sa, že trh s veteránmi je relatívne malý a rastúci dopyt po tejto triede luxusných aktív tlačí ceny čoraz vyššie pri obmedzenej ponuke.

Alternatívne investície však, ako upozorňujú ekonómovia, vytvárajú len doplnok investičného portfólia, ktoré je tvorené prevažne z finančných nástrojov. Spomedzi nich historicky najvyššie zhodnotenie dosahujú akcie, ale aj korporátne dlhopisy či podielové fondy.

Analytici upozorňujú, že investície charakterizované citovou previazanosťou či potešením z luxusu nie sú už len o spoločenskej prestíži a uspokojení ega bohatých. Môžu byť a spravidla aj často sú profitabilné. Reálne aktíva totiž práve v týchto časoch dokážu byť solídnym uchovávateľom hodnôt, keď klesá hodnota ničím nekrytých papierových peňazí, v ktorých je vyjadrená ich cena ako následok politiky centrálnych bánk označovanej ako tlačenie peňazí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #víno