Lepší Prešov chce v piatok zastaviť dopravu aj v Bratislave

Občianske združenie Lepší Prešov zvoláva na piatok 31. marca viaceré zhromaždenia. Zastavením premávky aj v Bratislave chcú tlačiť na riešenie dopravnej situácie v Prešove.

28.03.2017 16:51
Prešov, doprava Foto: ,
Takto Prešovčania v polovici januára tohto roka blokovali dopravu na Levočskej ulici a vyzývali vládu na výstavbu západného a severného obchvatu mesta.
debata (43)

V Bratislave chcú od 15.00 h zablokovať priechod pre chodcov pri autobusovej stanici Bratislava – Nivy. Blokádu rámujú heslá „Prešovčania platia dane, postavte nám obchvat za ne“ a „V Prešove ani cesty nemáme, v Bratislave lanovky staviame“. Na akciu pozývajú dobrovoľníkov, ktorým zabezpečia cestu autobusom a občerstvenie.

Ako v utorok informoval v mene združenia René Polačok, na protestných zhromaždeniach, ktoré budú okrem Bratislavy aj v Prešove, chcú upozorniť na mimoriadne negatívnu dopravnú situáciu v meste, ktorá už ohrozuje zdravie a životy obyvateľov.

Združenie zaslalo listy premiérovi Robertovi Ficovi a prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. V listoch píšu, že Prešov je jediné krajské mesto, ktoré nemá žiaden vnútorný, ale ani vonkajší dopravný obchvat mesta, preto medzinárodná a kamiónová doprava prechádza obytnými zónami mesta.

Dlhodobé, denne trvajúce dopravné obmedzenia vyvolané dopravnými zápchami vozidiel spôsobili závažný a alarmujúci stav, a táto skutočnosť donútila vedenie mesta Prešov vyhlásiť už mimoriadny stav v doprave, pretože dochádza denne k blokovaniu záchranných zložiek, ktoré nemôžu prísť načas na určené miesta, a tým je ohrozená bezpečnosť, zdravie, ale aj životy obyvateľov.

Najzávažnejším negatívnym faktorom neriešenej dopravy je ohrozovanie životného prostredia a zdravia obyvateľov mesta, ktorí sú vystavení dlhodobo nadmerným hodnotám hluku, vibrácií a škodlivých emisií. Podľa nich je za to zodpovedný štát.

Podľa občianskeho združenia popísaný stav presiahol mieru únosnosti a vyžaduje prioritné a účinné riešenie dopravnej situácie v meste Prešov zo strany štátu. Napriek tomu sme svedkami protichodných až nepochopiteľných stanovísk zo strany ministerstva dopravy a ministerstva financií. Bez dobudovania diaľnice D1 – juhozápadného obchvatu a R4 – severného obchvatu, nie je možné dopravnú situáciu v meste Prešov vyriešiť,“ uvádza v liste občianske združenie.

„V prípade, že vláda nebude na tento stav účinne reagovať v lehote do 30 dní, Občianske združenie Lepší Prešov bude iniciovať hromadné súdne žaloby a žiadať finančné odškodnenie od štátu za negatívne a škodlivé dopady na zdravie a životné prostredie obyvateľov,“ uvádza predseda združenia Jozef Baran.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Prešov #obchvat