Dáni vypudili Uber z krajiny sprísnením zákona

Americký prevádzkovateľ internetovej aplikácie pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies prestane od apríla ponúkať svoje služby v Dánsku.

28.03.2017 20:23
debata

Firma v utorok oznámila, že sa z dánskeho trhu sťahuje pre nový zákon o taxislužbe, ktorý kladie na vodiča nové požiadavky, vrátane povinnosti mať taxametre.

Uber zahájil služby v Dánsku v novembri 2014, čoskoro ale narazil na odpor taxikárskych odborov i niektorých politikov. Tí sa sťažovali, že Uber je pre bežné taxislužby neférovým konkurentom, pretože neplní zákonné požiadavky na individuálnu osobnú prepravu. Tento tlak si teraz vynútil novelizáciu zákona o taxislužbe.

Uber svoj servis v Dánsku uzavrie 18. apríla a obnovenie prevádzky podmieňuje zmenou zákona, ktorý vláda predložila parlamentu vo februári. Firma uviedla, že jej aplikáciu v krajine používa asi 2000 vodičov a 300 000 cestu­júcich.

„Budeme s vládou naďalej spolupracovať v nádeji, že navrhovanú reguláciu zmení a umožní Dánom využívať výhody moderných technológií, ako je tá naša,“ citovala z oznámenia Uberu agentúra Reuters.

Menšinová liberálna vláda pôvodne zamýšľala predložiť návrh zákona, ktorý by taxislužbu výrazne liberalizoval a uľahčil aktivity Uberu a ďalších podobných aplikácií. Ostatné politické strany ale vládu donútili, aby navrhla sprísnenie pravidiel. Odbory a opoziční politici uvádzajú, že podnikanie Uberu nie je v Dánsku legálne ani podľa doterajšieho zákona.

Uber v Dánsku ponechá divíziu vývoja softvéru. V nej podľa firemného webu zamestnáva 40 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Uber