Šéfa ÚRSO nebude schvaľovať prezident, ale vláda

Kabinet schválil návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vďaka nej by sa malo posilniť postavenie vlády pri činnosti a kontrole Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

29.03.2017 12:35
debata (7)

Na základe novely totiž ministerstvá hospodárstva a životného prostredia znova získajú kompetenciu vyjadrovať sa k cenovým rozhodnutiam úradu. Podľa novely bude taktiež menovanie šéfa ÚRSO už len v rukách vlády. Doteraz ho menoval na návrh vlády prezident.

Vláda súčasne schválila návrh, aby sa parlament zaoberal novelou v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament by mal o novele rokovať už na svojej aktuálnej marcovej schôdzi a uplatňovať by sa mala od júna tohto roka.

Rezort hospodárstva sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu a rezort životného prostredia pri cenách za vodu. Ak bude mať jedno z ministerstiev pripomienky a úrad ich neakceptuje, bude ich musieť zverejniť. Minister hospodárstva Peter Žiga je presvedčený, že vstupovanie ministerstiev do procesu cenovej regulácii nebude porušovať európske smernice napriek tomu, že Slovensko už muselo v roku 2012 po prijatí tretieho energetického liberalizačného balíčka do svojej legislatívy od toho ustúpiť.

Menovanie šéfa ÚRSO vládou, ako aj vstupovanie ministerstiev do procesu schvaľovania cien energií kritizovali firmy, zamestnávatelia a obchodné komory v pripomienkovom konaní.

Podľa novely už nebude môcť predseda ÚRSO zastávať aj funkciu šéfa Regulačnej rady, ktorá pôsobí na úrade ako kontrolný a odvolací orgán. Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členovia rady a vymenuje ho prezident. Regulačná rada bude mať šesť členov. Troch členov nominuje Národná rada SR a troch vláda.

Regulačný úrad bude musieť podľa novely vypracovávať dopadové štúdie pri akejkoľvek zmene svojej cenovej regulácie. Úrad bude mať povinnosť porovnať vplyv navrhovanej novej cenovej regulácie s existujúcim stavom. Podľa ministra hospodárstva musia byť známe dopady na jednotlivých odberateľov. ÚRSO bude mať dvoch podpredsedov. Cenové rozhodnutia už bude musieť po novom podpísať aj jeden z podpredsedov. Inak nebude platné.

Parlament v stredu, ešte pred samotným rozhodnutím vládneho kabinetu, nepodporil novelu regulačného zákona, ktorú predložili poslanci zo strany SaS Karol Galek a Jana Kiššová. Opoziční poslanci chceli upraviť postavenie ÚRSO ako celku a zabezpečiť väčšiu transparentnosť procesu regulácie v sieťových odvetviach.

Poslanci v zákone taktiež navrhovali oddelenie ÚRSO od Rady úradu. Okrem toho požadovali zriadenie predstavenstva úradu ako kolektívneho orgánu na čele úradu, zmenu podmienok členstva v predstavenstve úradu a rade, a rovnako aj zmenu spôsobu menovania členov predstavenstva úradu a rady. Novelu regulačného zákona predložili poslanci už druhýkrát. Podľa Galeka by štát mal vytvoriť podmienky pre nezávislú reguláciu, ale nemal by do nej zasahovať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO