Tatra banka mala vlani čistý zisk 126 miliónov eur

Finančná skupina Tatra banky dosiahla v minulom roku čistý zisk 126 mil. eur. V roku 2015 to bol podľa jej vyjadrení pritom ešte zisk 120,6 mil. eur.

31.03.2017 10:54
debata

Samotná Tatra banka dosiahla v minulom roku individuálny čistý zisk 126,6 mil. eur pri medziročnom náraste o 9,3 %. Vyšší zisk skupina dosiahla najmä vďaka nižšej tvorbe opravných položiek na úvery klientom a jednorazovému výnosu súvisiacemu s odkúpením akcií spoločnosti Visa Europe spoločnosťou Visa Inc. Transakcia priniesla Tatra banke výnos vo výške 30,3 mil. eur.

Čisté úrokové výnosy napriek rastu úverového portfólia poklesli pod vplyvom pretrvávajúcich nízkych úrokových sadzieb, silného konkurenčného prostredia a zmien v legislatíve. Od 21. marca 2016 môžu banky účtovať poplatok za predčasné splatenie hypotekárnych úverov maximálne vo výške 1 % z predčasne splatenej sumy, čo je podľa Tatra banky pod skutočnými nákladmi bánk.

Toto opatrenie viedlo podľa vyjadrení spoločnosti k výrazným zmenám na trhu a presunu klientov medzi bankami. Aj táto zmena urýchlila podľa Tatra banky pokles úrokových sadzieb na hypotekárne úvery. Slovensko sa tak zaradilo v rámci EÚ medzi krajiny s najnižšou priemernou úrokovou mierou.

Zároveň už väčšina slovenských dlhopisov dosahuje negatívny výnos pre banky a voľnú likviditu banky často ukladajú do Národnej banky Slovenska za záporný úrok. Pokles úrokových nákladov z termínovaných vkladov a hypotekárnych záložných listov nestačil na pokrytie výpadku úrokových výnosov. To sa odrazilo na znížení čistého úrokového príjmu o 5,1 % na 274,5 mil. eur.

Čisté výnosy z poplatkov a provízií medziročne poklesli o 9,3 % na 119,4 mil. eur, a to najmä pre legislatívne zmeny. Zmeny sa týkali napríklad zavedenia limitu na poplatok za predčasné splatenie hypotekárnych úverov, ako aj limitu na interchange poplatky pri platobných kartách v decembri 2015.

Konsolidované aktíva skupiny vzrástli o 1,4 % na 11,37 mld. eur. Výrazne sa na raste podieľali úvery poskytnuté klientom, ktoré narástli o 5 % na 8,55 mld. eur. Z klientskych úverov rástli najmä úvery určené na zabezpečenie bývania. Vklady klientov stúpli na 8,97 mld. eur. Narástli najmä bežné účty vo všetkých klientskych segmentoch. Poklesli termínované depozitá a prijaté úvery od bánk.

Tatra banka bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. V súčasnosti patrí do rakúskej skupiny Raiffeisen. Prostredníctvom svojej siete zhruba 150 obchodných miest pôsobí vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnáva približne 3 400 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Tatra banka