Vývoz ruského plynu do Európy stúpol o 15 percent

Vývoz ruského plynu do Európy a Turecka v prvom štvrťroku tohto roka vzrástol o 15 percent na 51 miliárd metrov kubických.

02.04.2017 07:43
debata (65)

Oznámila to v sobotu ruská plynárenská firma Gazprom, ktorá má monopol na vývoz ruského plynu plynovodmi a Európa je jej hlavným trhom.

Predseda predstavenstva Gazpromu Viktor Zubkov agentúre TASS povedal, že za celý rok Gazprom očakáva vyššiu ťažbu ako vlani. „Ťažba by mala byť vyššia ako vlani, pretože prvý štvrťrok bol dobrý,“ vyhlásil. „Tento rok tiež Európa spotrebovala viac plynu; takže dúfame vo väčší predaj,“ dodal.

V roku 2016 Gazprom zvýšil ťažbu na 419,07 miliardy metrov kubických. Vývoz do Európy potom vzrástol o 12,5 percenta na rekordných 179,3 miliardy metrov kubických. Vlani v novembri pritom Gazprom upravil svoj odhad ťažby na rok 2016 na 409,8 miliardy metrov kubických, čo predstavovalo medziročný pokles o dve percentá a oproti predchádzajúcej predpovedi to bolo o deväť percent menej.

Gazprom je kľúčovým dodávateľom pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky. Pokrýva asi 30 percent celkového dopytu po zemnom plyne v Európskej únii. Firma disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Podľa svojich internetových stránok sa na globálnych rezervách plynu podieľa 18 percentami a na celosvetovej ťažbe plynu 14 percentami.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom