Roľníci už začali jarné práce na poliach

Práce na poliach sa začali už na väčšine územia Slovenska. Poľnohospodári zisťujú, v akom stave prezimovali na jeseň zasiate obilniny a repka. Porasty prihnojujú a zároveň sejú jarné plodiny. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

02.04.2017 11:48
debata (5)

Ako ďalej Holéciová potvrdila, hustosiate obilniny prezimovali bez väčších problémov. Porasty v dobrej kondícii avizovali napríklad z okresov Galanta, Komárno, Prievidza, Partizánske, Lučenec, Veľký Krtíš či Zvolen.

Poľnohospodári podnikajúci v bratislavskom regióne v týchto dňoch siali napríklad hrach a lucernu. V komárňanskom okrese sa venovali aj sejbe maku, pšenice, jačmeňa a pravdepodobne koncom marca začnú aj so sejbou kukurice a slnečnice. V Senici a v južnejších častiach trenčianskeho regiónu začali už aj so sejbou cukrovej repy. 

„Kým južné regióny a niektoré oblasti stredného a východného Slovenska už začali na poliach naplno so sejbou jarín, severne položené regióny Slovenska sa na tieto práce pripravujú s odstupom niekoľkých dní, až týždňov. Pre zamrznutú pôdu poľnohospodári musia totiž počkať, kým pôda vo vyššie položených okresoch rozmrzne alebo nebude až príliš premočená,“ uzavrela Holéciová. SPPK plánuje v monitoringu jarných prác pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo