Zamestnanci Škody neprišli na zmenu, hrozí výpadok tisícov áut

Zamestnanci mladoboleslavskej automobilky Škoda Auto nenastúpili na nočnú zmenu z piatka na sobotu. Odborári v Česku túto zmenu zablokovali, pretože sa skončila platnosť dohody o flexikonte, teda o zmenách navyše. Uviedla to pondelková Mladá fronta Dnes (MfD) v stredočeskej regionálnej prílohe.

03.04.2017 08:49
debata (51)

Táto zmena bola zavedená práve ako súčasť dohody o flexikonte. Denník pripomína, že vyjednávanie medzi firmou a odbormi o zlepšení pracovnej doby zatiaľ výsledky neprinieslo a odbory Kovo nepredĺžili dohodu o takzvaných flexikontách.

Zamestnanci chcú podľa MfD blokovať aj ďalšie nadčasy a mimoriadne akcie, Škoda preto nevyrobí až tisíce áut. Odbory zamestnancov vyzvali k pasívnemu odporu. Odborári oznámili, že nebudú jednať o mimoriadnych zmenách alebo nebudú skracovať termíny rokovania. Podľa predsedu podnikovej rady Jaroslava Povšíka je vyjednávanie so Škodou v kritickej fáze.

Počas apríla tak automobilka nezvládne vyrobiť až niekoľko tisíc áut. Blokády flexikontových zmien zasiahli podľa MfD závod v Mladej Boleslavi, kde sa vyrába Fabia, Octavia a Rapid a tiež závod Vrchlabí, kde sa montujú automatické prevodovky. Výrobného závodu v Kvasinách sa blokáda zmien netýka.

„Prosíme o pochopenie, ale kolektívne vyjednávanie pred jeho ukončením nekomentujeme,“ povedal MfD hovorca Škoda Auto Zdeněk Štěpánek. Automobilka tak zatiaľ neuviedla, akú škodu pre blokády očakáva.

Odborári sa snažia zlepšiť podmienky zamestnancov na pracovisku. Vyjednávajú napríklad o zavedení či predĺžení niektorých prestávok. Zásadný rozpor medzi odbormi a automobilkou panuje napríklad ohľadom požiadavky na kompenzáciu prvých troch dní choroby.

Škoda Auto prevádzkuje tri výrobné závody v Českej republike. Vyrába tiež v Číne, Rusku, na Slovensku a v Indii väčšinou prostredníctvom koncernových partnerstiev, ďalej na Ukrajine a v Kazachstane v spolupráci s lokálnymi partnermi. Zamestnáva zhruba 30 000 ľudí, z toho viac ako 20 000 v Mladej Boleslavi.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Odbory #Česko