Do obehu prichádza nová 50-eurová bankovka

Novou päťdesiateurovou bankovkou bude možné platiť už od utorka. Do obehu sa dostáva 5,4 miliardy kusov bankoviek prostredníctvom bánk a bankomatov.

03.04.2017 15:25
debata (4)

Novou päťdesiateurovou bankovkou bude možné platiť už od utorka. Do obehu sa dostáva 5,4 miliardy kusov bankoviek. Patrí do novej druhej série Európa, z ktorej už vyšli bankovky v hodnotách 5 eur, 10 eur a 20 eur.

Päťdesiateurová bankovka zo série Europa Foto: ECB
50 eur, päťdesiatka, ECB Päťdesiateurová bankovka zo série Europa

Päťdesiateurové bankovky prvej série budú aj naďalej obiehať spolu s novými bankovkami, avšak postupne ich stiahnu z obehu. Dátum ukončenia platnosti bankoviek prvej série bude podľa NBS oznámený v dostatočnom predstihu. Aj po tomto dátume si však tieto bankovky zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v národných centrálnych bankách krajín eurozóny bez časového obmedzenia.

Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013 v Bratislave. Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014. Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015. Ďalšie nové bankovky prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna