Ukrajina dostala ďalšiu miliardu dolárov pomoci od MMF

Medzinárodný menový fond (MMF) schválil uvoľnenie finančnej pomoci Ukrajine vo výške jednej miliardy dolárov. Na svojom facebookovom profile to v utorok uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. MMF správu potvrdil.

04.04.2017 08:40
debata (59)

MMF Ukrajine prisľúbil pomoc 17,5 miliardy dolárov. Krajina by tento rok mala dostať spolu štyri splátky. Podmienkou pôžičky je zavádzanie ekonomických reforiem a boj proti korupcii.

„Výkonná rada MMF dnes rozhodla, že Ukrajine pridelí miliardu dolárov,“ napísal Porošenko. Ukrajinský prezident v rozhodnutí vidí potvrdenie, že Ukrajina reformy skutočne zavádza.

V tomto zmysle sa vyjadril aj prvý námestník výkonnej riaditeľky MMF David Lipton. Podľa neho krajina vykazuje známky ekonomického zlepšenia a spomalenia inflácie. Na dosiahnutie rýchlejšieho a trvalejšieho rastu Lipton odporučil zvýšenie príjmov, štrukturálne reformy, ktoré by zlepšili podnikateľské prostredie, a podporu zahraničným investíciám.

Platba sa oneskorila, pretože fond vyhodnocoval, aký dopad na ekonomiku bude mať nedávne rozhodnutie Kyjeva zablokovať nákladnú dopravu na východ krajiny. Ten ovládajú separatisti.

Štvorročný úverový program pre Ukrajinu v hodnote 17,5 miliardy USD schválil fond v marci 2015. Vrátane tejto splátky z neho Ukrajina doteraz dostala 8,38 miliardy USD.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina