Tržby obchodníkov vo februári rástli pomalšie

Maloobchodné tržby na Slovensku pokračovali v solídnom raste aj v druhom mesiaci tohto roka. Vo februári boli medziročne vyššie o 5,6 %, čo však oproti januáru znamenalo spomalenie dynamiky o 1,8 percentuálneho bodu.

04.04.2017 10:23
debata

Medzimesačne tržby v maloobchode vo februári oproti januáru klesli o 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročný rast maloobchodných tržieb podporilo ich zvýšenie v takmer všetkých činnostiach. Najviac rástli tržby v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 25,5 %, maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 16,1 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 1,7 % a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 4,3 %. Tržby klesli len v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 3,9 % a v stánkoch a na trhoch o 1,4 %.

Pozitívny vývoj tržieb evidovali štatistici aj v ostatných sektoroch vnútorného obchodu. Medziročný rast tržieb vo veľkoobchode dosiahol 3,1 %, pri medzimesačnom zvýšení o 1,1 %. Tržby sa medziročne zvýšili aj v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3,7 %, hoci v tomto prípade medzimesačne vo februári oproti januáru klesli až o 4,1 %. V ubytovaní sa zaznamenal medziročný rast tržieb o 3,4 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5 %. Rovnako v týchto sektoroch však medzimesačne tržby klesli. V ubytovaní o 2,7 % a v reštauráciách a pohostinstvách o 1,9 %.

Za prvé dva mesiace tohto roka sa tak tržby v maloobchode v priemere zvýšili o 6,5 %. O niečo pomalšie, a to o 3,7 %, stúpli tržby vo veľkoobchode. Dynamickejšie sa zvyšovali tržby v predaji a oprave motorových vozidiel, ktoré oproti prvým dvom mesiacom vlaňajška vzrástli o 10,8 %. Podobne to bolo v prípade ubytovania, kde rast dosiahol 7,3 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev s rastom o 7,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod