Vatikánsku banku považujú Taliani po rokoch za dôveryhodnú

Taliansko umiestnila Vatikán na svoj takzvaný biely zoznam štátov, ktoré majú spolupracujúce finančné inštitúcie.

05.04.2017 10:10
debata

Ukončilo tak roky nedôvery a podporilo snahy pápeža Františka očistiť bankový sektor mestského štátu, napísala agentúra Reuters. Zoznam zahŕňa krajiny, s ktorými má Taliansko dohody o výmene finančných a daňových informácií.

Vatikán je suverénny štát uprostred Ríma. Talianska centrálna banka však desaťročia pozerala s podozrením na jeho finančné aktivity. Vlani v júli talianska centrálna banka a vatikánsky úrad pre finančné informácie AIF podpísali dohodu o spolupráci, ktorá umožnila talianskym úradom sledovať transakcie medzi talianskymi finančnými subjektmi a Vatikánom.

Začlenenie na biely zoznam prichádza po viac ako piatich rokoch reforiem, ktoré začal bývalý pápež Benedikt a pápež František ich ešte viac posilnil. Po reformách sa Vatikán a jeho problémová banka riadi medzinárodnými normami, ktoré zaručujú transparentnosť a boj proti praniu špinavých peňazí.

Finančné organizácie dlho kritizovali Vatikán, pretože fungoval ako daňový raj pre Talianov s dobrými stykmi, ktorým umožňoval vlastniť účty vo vatikánskej banke, známe ako IOR. František urobil finančné reformy hlavným bodom svojho pontifikátu a pod jeho dohľadom IOR uzavrela tisíce účtov držaných ľuďmi s malým alebo žiadnym napojením na Vatikán. IOR môže spravovať účty zamestnancov Vatikánu, náboženských rádov alebo charít.

V roku 2015 európsky úrad pre dohľad nad finančnými zločinmi Moneyval zverejnil prevažne pozitívnu správu o Vatikáne a uviedol, že urobil veľký pokrok pri očistení svojich financií. Predtým úrad Vatikán kritizoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Vatikán