Štát chce podporiť stimulmi rozšírenie výroby v trnavskej automobilke

Trnavská automobilka Peugeot Citroën Automobiles Slovakia (PCA Slovakia) plánuje rozšíriť svoju výrobu. Ako vyplýva z materiálu zverejneného ministerstvom hospodárstva, automobilka by mala preinvestovať do výroby nového modelu necelých 100 miliónov eur.

05.04.2017 12:28
debata (1)

Vzniknúť by malo 420 nových pracovných miest. Automobilka už požiadala ministerstvo o poskytnutie investičnej pomoci, a to vo výške 18,6 milióna eur.

Celá štátna pomoc je požadovaná vo forme daňových úľav. Rezort hospodárstva navrhuje automobilke stimuly poskytnúť. „Vzhľadom na to, že intenzita pomoci pre investičný zámer nepresahuje maximálnu možnú intenzitu pomoci podľa nariadenia vlády, požadovaná výška investičnej pomoci je v súlade s nariadením vlády a zákonom o investičnej pomoci. Na základe posúdenia investičného zámeru navrhujeme pre PCA Slovakia schváliť investičnú pomoc,“ uviedlo ministerstvo v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Po realizácii investičného zámeru by sa mala súčasná výrobná kapacita trnavskej automobilky navýšiť z 300 tisíc na 360 tisíc motorových vozidiel za rok. Z nového modelu by sa malo v Trnave vyrobiť 180 tisíc kusov. Výroba nového modelu, ktorý by mal byť určený výlučne na export, by sa mala začať už koncom budúceho roka. Plná výrobná kapacita by mala byť dosiahnutá v roku 2020.

Ako spresnil po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga, automobilka Peugeot Citroën preinvestuje v Trnave celkovo 165 miliónov eur. Z toho spomínaných necelých 100 miliónov eur predstavujú nové investície. Zvyšná časť nákladov spočíva v opätovnom použití dostupných výrobných prostriedkov alebo nástrojov, to znamená. že už nemôžu byť započítané do oprávnených nákladov pri žiadaní investičnej pomoci. „Po pripomienkovom konaní predložíme investičný zámer na rokovanie vlády,“ konštatoval Žiga.

V roku 2003 začala výstavba nového závodu PSA Peugeot Citroën (v máji 2006 zmenila názov na Peugeot Citroën Automobiles Slovakia) na Slovensku pri Trnave. S výrobou prvého modelu sa začalo v roku 2006. Celková investícia PSA Peugeot Citroën na Slovensku už presiahla jednu miliardu eur. V roku 2015 vyrobila trnavská automobilka viac ako 303 tisíc vozidiel, čím dosiahla nový výrobný rekord.

V závode v Trnave boli doposiaľ vyrábané štyri modely áut. Peugeot 207 (od júna 2006, investícia 700 mil. eur), Citroën C3 Picasso (od začiatku roka 2009, investícia 100 mil. eur), Peugeot 208 (od novembra 2012, nahradil Peugeot 207, investícia 120 mil. eur). Koncom minulého roka začala automobilka exkluzívne len na Slovensku produkovať nový model Citroën C3 (investícia 80 mil. eur).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #automobilky #PCA Slovakia