Grécko chce rýchlu dohodu o pôžičke, alebo summit eurozóny

Predstavitelia Grécka a Európskej únie naznačili, že v najbližších dvoch dňoch je možný prelom v náročných rokovaniach o núdzovej pomoci Aténam.

05.04.2017 16:41
debata (4)

Grécky premiér Alexis Tsipras však vyhlásil, že ak sa nedosiahne dohoda o uvoľnení ďalšej pomoci, eurozóna by mala uskutočniť mimoriadny summit. Vyjednávači sú podľa Tsiprasa veľmi blízko k tomu, aby dosiahli dohodu na piatkovej schôdzke Euroskupiny, ktorú tvoria ministri financií eurozóny, na Malte.

Grécky premiér však obvinil nemenovaných vyjednávačov zastupujúcich európskych veriteľov Atén a Medzinárodný menový fond (MMF) z toho, že „posúvajú bránku“ vždy, keď sa Grécko blíži k splneniu podmienok pomoci. „Nehráme tu hry … to sa musí skončiť,“ povedal Tsipras v stredu po rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Aténach. Tusk vyjadril nádej, že prelom v rokovaniach je blízko a poukázal na „významný pokrok“ počas tohtotýždňových rokovaní medzi gréckymi ministrami a veriteľmi v Bruseli.

Bez uvoľnenia ďalšej núdzovej pomoci by pre Grécko bolo ťažké uhradiť splátku svojho dlhu v júli a nanovo by sa objavila perspektíva bankrotu krajiny. Grécko je závislé od zahraničnej núdzovej pomoci od roku 2010.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna