Škótska ekonomika sa takmer zastavila, zaostala za celou Britániou

Hospodársky rast v Škótsku sa v minulom roku takmer zastavil a škótska ekonomika zaostala za celou Britániou najviac za posledných šesť rokov.

06.04.2017 06:30
debata (4)

Ukázali to stredajšie najnovšie oficiálne údaje, ktoré vyšli asi týždeň po tom, keď škótska premiérka Nicola Sturgeonová britskú vládu požiadala, aby Londýn umožnil Škótom usporiadať referendum o nezávislosti skôr, než Británia vystúpi z Európskej únie.

Hrubý domáci produkt Škótska sa vlani zvýšil len o 0,4 percenta po predvlaňajšom vzostupe o 2,1 percenta. Naproti tomu ekonomika celého Spojeného kráľovstva spomalila len mierne na 1,8 percenta z tempa 2,2 percenta v roku 2015. Rozdiel v ekonomickom raste bol najväčší od roku 2010, uviedla agentúra Reuters.

Minuloročné júnové hlasovanie o vystúpení Británie z EÚ sa v minulom vývoji škótskeho HDP príliš neprejavilo. Ekonomika v prvom štvrťroku stagnovala, v ďalších dvoch kvartáloch rástla o 0,1 percenta a v poslednom štvrťroku jej HDP mierne klesol. Škótsky minister financií Dereck Mackay ale poukázal na to, že od referenda klesá v Škótsku spotrebiteľská dôvera.

Väčšina Škótov v júni hlasovala za zotrvanie v EÚ. Edinburgh navrhuje, aby sa o vystúpení Škótska z Británie hlasovalo medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, k tomu je ale potrebný súhlas britskej vlády. Londýn už ale dal najavo, že žiadosť odmietne.

Škóti o oddelení hlasovali už v referende v roku 2014. Odmietli ho vtedy pomerom 55 ku 45 percentám hlasov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #HDP #Škótsko