Česi prestali oslabovať korunu

Banková rada Českej národnej banky vo štvrtok s okamžitou platnosťou ukončila režim devízových intervencií. Informoval o tom hovorca centrálnej banky Marek Zeman.

06.04.2017 13:08
debata (4)

ČNB tak nebude brániť posilneniu koruny pod hranicu 27 korún za euro. Banka ale zároveň už skôr upozornila, že bude pripravená prípadné nadmerné výkyvy kurzu koruny po ukončení záväzku zmierňovať svojimi nástrojmi. O nastavení úrokových sadzieb vo štvrtok banková rada nerokovala.

V prvých minútach po ukončení intervencií bol kurz výrazne rozkolísaný a krátkodobo sa dostal takmer na 27,13 Kč/EUR. Potom ale koruna viac-menej posilňovala a maximom bolo podľa údajov Patria Online 26,56 Kč/EUR o 17:37 h. Rozkolísanie kurzu koruny analytici očakávali, dlhodobo by mala podľa nich koruna posilniť.

Česká národná banka bude teraz po ukončení intervencií tolerovať zvýšenú rozkolísanosť kurzu koruny. Mena si musí nájsť rovnovážnu úroveň, ktorá by odrážala základné parametre českej ekonomiky. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to uviedol guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„V tejto chvíli sme nestanovili žiadny záväzný mandát k nejakej obrane konkrétnych hraníc kurzu a ani nerátam, že by to tak bolo v najbližšej budúcnosti,“ povedal Rusnok.

Režim devízových intervencií podľa guvernéra splnil cieľ. „Nepozorujeme nejaké narastajúce zásadnejšie problémy, ktoré by ohrozovali český ekonomický vývoj v najbližšom období. A to je nová situácia, ktorá tu pred tromi rokmi nebola. Máme o desiatky tisíc viac pracovných miest, máme o zhruba 10 percent väčší HDP než sme mali v roku 2013. A dovolím si tvrdiť, že dva až tri percentuálne body z tohoto rastu boli zásluhou kurzového záväzku,“ uviedol Rusnok.

Devízové ​​intervencie centrálna banka začala na začiatku novembra 2013 kvôli obavám z deflácie s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz blízko 27 Kč/EUR. Odvtedy do konca tohtoročného januára intervenovala v objeme zhruba 1,3 bilióna korún. Intervencie v rádoch stoviek miliárd korún pokračovali podľa odhadov analytikov aj vo februári a marci.

Vývozcom devízové ​​intervencie podľa Asociácie exportérov priniesli od novembra 2013 priamo 687 miliárd korún a nepriamo 590 miliárd korún. Hrubý domáci produkt Česka sa zvýšil o 147 miliárd ko­rún.

Kurz koruny môže podľa odhadov analytikov bezprostredne po ukončení intervencií pri extrémnych výkyvoch posilniť k hranici 26 korún za euro. Vylúčiť ale podľa nich nejde ani krátkodobé oslabenie až k 29 Kč/EUR. Dlhodobejšie by však mala česká mena posilňovať. Na konci roka by mohla byť medzi 25,50 až 26,30 Kč/EUR.

Všetko však bude podľa ekonómov záležať na postoji investorov. Zahraniční špekulanti totiž počítajú s tým, že koruna posilní a oni za korunu dostanú viac eur. Otázkou však podľa ekonómov je, či nájdu niekoho, kto im eura predá.

Zásah ČNB v novembri 2013 vyvolal vlnu kritiky, a to tak od časti ekonómov, ako aj od politikov. Prezident Miloš Zeman napríklad v novembri 2013 povedal, že intervencie nikdy ničomu neprospeli a viedli k stratám. Jeho predchodca v úrade Václav Klaus označil začatie intervencií za chybný a riskantný krok. Oslabenie kurzu koruny v réžii ČNB kritizovali aj odbory, ktoré poukazovali na zvýšenie cien dovážaného tovaru. Naopak, súčasný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sa centrálnej banky zastal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna