Americký útok na základňu v Sýrii ženie nahor ceny ropy

Ceny ropy na svetových trhoch v piatok pokračovali v raste, v ranných hodinách poskočili o viac ako dve percentá. Reagovali tak na správu, že americké vojenské sily zaútočili na leteckú základňu v Sýrii.

07.04.2017 19:22
debata (11)

Neskôr rast cien poľavil, trh sa ale stále obáva, aby sa konflikt v Sýrii nerozšíril na ďalšie blízkovýchodné krajiny, odkiaľ sa na svetový trh dostávajú značné objemy ropy.

Okolo 18:30 SELČ severomorská ropa Brent vykazovala rast o 0,8 percenta na 55,30 dolára za barel. Počas dňa sa ale dostala až na 56,08 USD za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase pridávala asi jedno percenta na 52,24 dolára za barel.

Americký prezident Donald Trump nariadil cielený útok na leteckú základňu na západe Sýrie v reakcii na utorkový chemický útok v provincii Idlib, z ktorého Spojené štáty obviňujú režim prezidenta Bašára Asada. Ďalšia eskalácia konfliktu do širšieho blízkovýchodného regiónu by podľa analytikov mohla významne obmedziť dodávky suroviny na trh.

Názor analytikov na ďalší vývoj sa však líšia. Napríklad Frank Klumpp z finančného ústavu Landesbank Baden-Württemberg v Stuttgarte sa domnieva, že správa vracia do hry geopolitické riziká. Trh sa podľa neho dostáva do takzvanej býčej fázy, keď sa očakáva rast cien. Iní analytici sú však opatrnejší.

„Môže to byť len špekulatívny nárast, pretože tu nie je nič zásadné, čo taký vzostup ospravedlňuje,“ domnieva sa šéf stratégie pre komodity z banky ING Hamza Khan.

V priebehu dňa bola zverejnená správa o poklese nezamestnanosti v Spojených štátoch. Tá v marci klesla o dve desatiny percentuálneho bodu na 4,5 percenta. Sklamaním však bola tvorba nových pracovných miest, ktorá zaostala za očakávaním.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa