Krajina BRICS Južná Afrika padá do špekulatívnej ratingovej kategórie

Už druhá renomovaná ratingová agentúra zaradila Juhoafrickú republiku do špekulatívnej kategórie.

07.04.2017 20:59
debata (18)

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Juhoafrickej republiky na stupeň BB+ z doterajšej známky BBB-. Zrazila ho tak do neinvestičnej kategórie, čo zdôvodnila politickou nestabilitou v krajine. Nasledovala tak podobný krok agentúry S&P z počiatku týždňa. Juhoafrické banky už varovali pred nepriaznivými dopadmi na ekonomiku.

Juhoafrická republika patrí medzi krajiny BRICS (Brazília, Čína, India, Juhoafrická republika, Rusko), ktoré sa pre rýchly rast mali v polovici tohto storočia stať hlavnými ekonomikami sveta. V súčasnosti sa však ratingy Brazílie, Juhoafrickej republiky a Ruska u troch hlavných agentúr (Moody's, S&P, Fitch) pohybujú v špekulatívnom pásme (v prípade Ruska je rating od Fitch v najnižšom investičnom pásme).

Krajina sa potýka s vlnou protestov, ktoré ju zachvátili po odvolaní rešpektovaného ministra financií Pravina Gordhana. Demonštranti žiadajú, aby odstúpil prezident Jacob Zuma, ktorý svojho oponenta Gordhana zbavil funkcie. Odstúpenie Zumu žiadajú aj niektorí členovia jeho vládnucej strany Africký národný kongres.

Odvolanie ministra financií a zmeny vo vláde z minulého týždňa sa negatívne odrazili na trhoch aj na kurze juhoafrickej meny. Fitch sa domnieva, že súčasná situácia odradí zahraničných investorov od investovania v Juhoafrickej republike. Obáva sa tiež dopadov na verejné financie.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Vyjadruje, aká je pravdepodobnosť, že dlžník požičané peniaze riadne vráti. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a spravidla je schopný si zabezpečiť aj lacnejšie pôžičky. Ak je rating vo špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať niektorí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

Vyššie náklady na úvery v dôsledku zníženia ratingu do špekulatívneho pásma znamenajú menej peňazí na dôležité služby, ako je bývanie, vzdelávanie alebo zdravotná starostlivosť. Zníženie ratingu by tak mohlo nepriamo vyvolať ďalšie protesty.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #BRICS #Juhoafrická republika