Taliansky súd zakázal používať aplikácie Uberu

Rímsky súd v piatok v Taliansku zakázal používať aplikácie spoločnosti Uber pre alternatívnu taxislužbu.

08.04.2017 06:56
debata

Dal totiž za pravdu žalobe tradičných taxislužieb, podľa ktorej tieto aplikácie predstavujú nekalú konkurenciu. Uber tak podľa médií nesmie v Taliansku používať mobilné aplikácie Black, Lux, Suv, X, XL, Select a Van. Súd firme tiež zakázal propagovať v Taliansku jej služby.

Talianska divízie Uber oznámila, že ju rozhodnutie súdu šokovalo a že sa proti nemu odvolá. Dodala, že rozhodnutie je založené na štvrť storočia starom zákone, ktorý nezodpovedá súčasným podmienkam. Talianska vláda sa podľa nej musí rozhodnúť, či ustrnie v minulosti, alebo či umožní Talianom ťažiť z nových technológií.

Talianski taxikári uskutočnili na protest proti aktivitám spoločnosti Uber sériu štrajkov. V niektorých prípadoch sa protesty neobišli bez násilností, upozorňuje agentúra ANSA.

Uber považujú za nekalú konkurenciu tiež taxikári v Českej republike. Zástupcovia brnenských taxikárov začiatkom marca odovzdali magistrátu koncept žaloby, s ktorej pomocou chcú zabrániť poskytovaniu služieb spoločnosti Uber v meste. Uber sa obhajuje tým, že spĺňa požiadavky európskeho práva a tvrdí, že nie je taxislužbou, ale zdieľanou jazdou.

Pôsobenie Uberu vyvoláva protesty taxikárov aj na Slovensku, kde pôsobí v Bratislave od roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #Uber