Nikto z Porscheovcov a Piëchovcov nebude riadiť Volkswagen

Členovia rodiny Porscheovcov a Piëchovcov nebudú môcť pôsobiť v manažérskych funkciách skupiny Volkswagen.

09.04.2017 10:47
debata

Povedal to v sobotňajšom vydaní nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung Wolfgang Porsche, predseda dozornej rady holdingu Porsche SE, ktorý je väčšinovým majiteľom skupiny. Uviedol to po tom, keď zo skupiny definitívne odišiel donedávna popredný člen rodinného klanu, sedemdesiatdeväťroč­ný Ferdinand Piëch, ktorý bol istý čas generálnym riaditeľom Volkswagenu.

„To, že žiadny člen rodiny nebude pôsobiť v prevádzkovom riadení, musí platiť tak pre Porsche SE, ako aj pre celú skupinu Volkswagen,“ povedal Porsche.

Piëchov mladší brat Hans Michel Piëch, ktorý od Ferdinanda podľa správ tlače z tohto týždňa kúpil väčšinu jeho akcií Porsche SE, denníku povedal, že tajomstvom úspechu automobilky Porsche je to, že do manažérskych funkcií najímala ľudí zvonka, nie spomedzi členov rodiny.

„Ako člen dozornej rady nemôžete tak ľahko rodinným príslušníkom hovoriť, čo majú robiť. S najatými manažérmi môžete hovoriť úplne inak,“ povedal Piëch. Wolfgang Porsche aj Hans Michel Piëch sú tiež členmi dozornej rady Volkswagenu.

Ferdinand Piëch chcel v 70. rokoch riadiť automobilku Porsche, rodina ale za výkonného šéfa svojho člena nechcela. Piëch sa potom stal šéfom Audi, luxusnej divízie Volkswagenu; v roku 1993 nastúpil na desať rokov do funkcie generálneho riaditeľa Volkswagenu a potom sa stal predsedom jeho dozornej rady. Po mocenskom boji s vtedajším výkonným šéfom Martinom Winterkornom bol v roku 2015 nútený túto funkciu opustiť.

Donedávna Ferdinand Piëch vlastnil v Porsche SE podiel 14,7 percenta, tento mesiac ale jeho väčšinu predal Hansovi Michelovi. Ten bude teraz vlastniť 25,1 percenta Porsche SE, čo mu umožní blokovať zásadné strategické rozhodnutia podniku. Menšia časť Ferdinandovho podielu bola rozdelená medzi ďalších členov rodiny Porscheovcov a Piëchovcov. Bratia Piëchovci sú vnukmi zakladateľa značiek Porsche a Volkswagen Ferdinanda Porscheho.

Porsche SE vlastní vo Volkswagene približne 52 percent hlasovacích práv. Holding nie je totožný s výrobcom športových vozidiel Porsche AG, ktorý je jednou z divízií Volkswagenu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Porsche #Piëch