Briti kupujú opatrne, ich výdavky rastú najpomalšie za tri roky

Spotrebiteľské výdavky v Británii v tohtoročnom prvom štvrťroku rástli najpomalším tempom za viac ako tri roky.

10.04.2017 07:30
debata

Vyplýva to z údajov vydavateľa platobných kariet Visa. Údaje sú ďalšie známkou toho, že jeden z hlavných motorov britskej ekonomiky stráca silu v čase príprav na odchod krajiny z Európskej únie, napísala agentúra Reuters.

Spoločnosť Visa uviedla, že spotrebiteľské výdavky v prvom štvrťroku medziročne stúpli o 0,9 percenta. To predstavuje prudké spomalenie z 2,7 percenta v závere minulého roka a najslabšie tempo rastu od roku 2013.

„Naše údaje naznačujú, že spotrebiteľské výdavky začínajú spomaľovať zo silných úrovní v závere roka 2016, pretože stúpajúce ceny čoraz viac obmedzujú kúpnu silu domácností,“ uviedol manažér Kevin Jenkins zo spoločnosti Visa.

Prieskum finančnej skupiny Scottish Friendly minulý týždeň ukázal, že takmer polovica britských domácností plánuje obmedzovať výdavky, a to najmä pre rast životných nákladov. Infláciu v Británii tlačia nahor rastúce ceny energií a prepad kurzu libry po minuloročnom referende o vystúpení krajiny z Európskej únie.

Vo februári sa spotrebiteľské ceny v Británii podľa štatistického úradu medziročne zvýšili o 2,3 percenta. Inflácia tak zrýchlila z januárových 1,8 percenta a dostala sa na najvyššiu úroveň od septembra 2013.

Briti sa vlani v júni v referende vyslovili pre odchod svojej krajiny z EÚ. Odhlasovanie takzvaného brexitu ale zatiaľ nemalo výraznejší vplyv na rast britskej ekonomiky. V minulom štvrtom štvrťroku sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie zvýšil o 0,7 percenta, čo bolo najprudšie tempo za posledný rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit