Šéfka centrálnej banky USA naznačila ďalší rast úrokov

Americký Federálny rezervný systém (Fed) sa blíži k dosiahnutiu svojich cieľov v oblasti zamestnanosti a inflácie. Povedala to v pondelok jeho šéfka Janet Yellenová.

11.04.2017 09:10
debata

Konkrétne sa síce nezaoberala otázkou načasovania budúceho zvyšovania úrokov, ale jej vyjadrenia pod­porujú názor, že ďalší rast úrokov sa blíži.

Yellenová na Michiganskej univerzite povedala, že nezamestnanosť v krajine je teraz pod úrovňou, ktorú Fed považuje za znak úplnej zamestnanosti. V marci nezamestnanosť v USA klesla na 4,5 percenta a inflácia v krajine smeruje k hranici dvoch percent, ktorú si Fed želá dosiahnuť. Z hľadiska cieľov Fed-u „sa nám darí dosť dobre“, uviedla šéfka centrálnej banky USA.

Fed naposledy úroky zdvihol v marci. Išlo o zvýšenie o štvrť percentuálneho bodu, pričom to bolo druhé zvýšenie v priebehu troch mesiacov. Najbližšie zasadanie Fed-u bude začiatkom mája, ale väčšina ekonómov sa domnieva, že zvýšenie úrokov v máji je nepravdepodobné. Podľa ekonómov by sa úroky mohli zvýšiť na júnovom zasadaní centrálnej banky USA a potom opäť v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed