Štátna tepláreň zaplatila Pente 9,4 milióna

Štátna tepláreň uhradila 9,4 milióna eur spoločnosti Paroplyn Holdings Limited za kauzu paroplyn.

11.04.2017 11:17 , aktualizované: 19:41
debata (2)

„Uhradili sme istinu, čím sme zamedzili ďalšiemu úročeniu a zvyšovaniu nášho záväzku,“ potvrdila hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková. Tepláreň prehrala súdny spor s firmou Paroplyn Holdings Limited, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Za nedodržanie zmluvy o povinnom odoberaní tepla jej musí podľa rozhodnutia súdu zaplatiť viac ako 30 miliónov eur.

Predmetná pohľadávka sa takto prestala ďalej úročiť o sumu približne 120-tisíc eur mesačne, povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca Penty Gabriel Tóth. Aktuálna výška všetkých nesplatených pohľadávok je podľa neho ešte približne 24 miliónov eur. 

„Situácia sa v posledných mesiacoch nezmenila, s Bratislavskou teplárenskou neprebiehajú žiadne vzájomné rokovania a daná vec je stále na základe podnetov bratislavskej teplárne predmetom súdnych sporov,“ dodal Tóth. Firma už má právoplatné súdne rozhodnutie o tom, že bratislavská tepláreň je jej povinná zaplatiť za neodobraté teplo z bratislavského Paroplynového cyklu, teplári ani po rokoch nevzdali boj o spomínanú pohľadávku. Obrátili sa na Európsky súd pre ľudské práva.

Spoločnosť Paroplyn Holdings Limited v súčasnosti čaká na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Ten by mal rozhodnúť o súlade novely zákona o tepelnej energetike s ústavou po tom, čo parlament schválil exekučnú imunitu pre teplárenské spoločnosti vlastnené štátom. „Keďže je exekúcia pozastavená, čakáme na rozhodnutie Ústavného súdu,“ dodal Tóth.

Spor vznikol preto, že v zmluve medzi teplárňou a Paroplynovým cyklom bolo ustanovenie o minimálnom množstve odobratého tepla aj s pokutou za neodobratie. Zmluvu o povinnom odbere tepla podpísali v roku 1999 spoločnosti Západoslovenské energetické závody a Paroplynový cyklus. Pätnásťročná zmluva mala garantovať schopnosť splácať poskytnutý úver na výstavbu paroplynu od Európskej investičnej banky vo výške 51 miliónov eur. Zmluva sa podpísala na princípe "take or pay” čiže tepláreň mala platiť za dohodnuté množstvo tepla, aj keď ho od bratislavského paroplynu neodobrala.

Zmluvu riešil aj už bývalý vyšetrovať kauzy Gorila Marek Gajdoš. Pričom obvinil dvoch bývalých manažérov Bratislavskej teplárenskej za to, že podpísali zmluvu o odbere tepla s Paroplynovým cyklom, ktorá mala byť nevýhodná pre štát. Títo bývalí členovia predstavenstva Bratislavskej teplárenskej (BAT) cez firmu MH manažment sa podľa obvinenia mali dopustiť nezákonného konania pri podpise zmluvy s firmou Paroplynový cyklus (PPC). Penta sa dostala k zmluve v roku 2004, keď sprivatizovala Paroplynový cyklus. Dzurindova vláda vtedy zmluvy ponechala. Penta sa síce začiatkom roka 2015 rozhodla predať bratislavský Paroplynový cyklus, ale spomínanú pohľadávku si ponechala.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bratislavská teplárenská